Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noodweer weerhoudt koningspaar niet van klussen tijdens NLdoet

10 maart 2023 · Leestijd 3 min

Het kwam vrijdagochtend met bakken uit de hemel, maar dat weerhield koning Willem-Alexander en koningin Máxima er niet van om de handen uit de mouwen te steken tijdens NLdoet. Het koningspaar hielp in Wijktuin Noordhove, een kruidentuin en sociale groente- en bloementuin in Zoetermeer, waar mensen met verschillende achtergronden met elkaar werken. In gedachten was de koning echter ook bij de vrijwilligers in de rest van het land: "Er zijn ongetwijfeld allemaal NLdoet-klussers die in de stromende regen staan."

De koning begon de dag in de kruiden- en groentetuin, waar hij hielp met het sjouwen van de aarde in kruiwagens. Die ochtend waren vrijwilligers alvast begonnen, maar er was nog "genoeg te doen", zo constateerde de koning, die in een spijkerbroek en op regenlaarzen fanatiek te werk ging. Door de regen was het een flinke modderboel in de tuin en de koning zag het daarom ook misgaan: "Het gras overleeft het niet."

Lees verder onder de foto. 

Willem-Alexander NLdoet 2022
Koning Willem-Alexander ruilt weleens zijn kostuum in voor een jeans tijdens NLdoet. Zo ook in 2022.

Ondertussen hielp koningin Máxima bij het schilderen van een tafel. Dat deed ze vol overgave en toewijding, want toen er wat regen op de tafel druppelde, klampte ze gelijk een vrijwilliger van het Oranje Fonds aan. "We hebben een probleem, er valt allemaal water op de tafel", zei de koningin, die de tafel het liefst perfect wit, zonder opgedroogde regendruppels, afleverde. Tijdens het schilderen kletste de koningin wat af met de vrijwilligers, over het moederschap en over de kinderen.

Lees verder onder de foto's!

Maxima NLdoet
Willem-Alexander NLdoet
Koning Willem-Alexander helpt ondanks de regen een handje mee in de tuin.

Doorweekt

Toen het echt hard begon te regenen - en de koning inmiddels al doorweekt was - verplaatste hij zich ook naar de tent. Uiteraard werd hij op de voet gevolgd door de aanwezige pers. "Jullie willen gewoon onder de tent staan. Dat is de enige reden dat jullie hier zijn", zei hij lachend. Het koningspaar beitste een aantal stoelen, al wist de koning niet precies hoe hij dat moest doen. Tegen een vrijwilliger zei hij echter dat als ze het "allebei onmethodisch" aan zouden pakken, er "vanzelf iets redelijks" uitkwam. Wel moest hij constateren dat zijn moeder prinses Beatrix het vroeger niet eens was geweest met deze theorie.

Lees verder onder de foto.

NLdoet Maxima 2023 NLDOET
2023: Koningin Máxima beitst stoelen met vrijwilligers.

Bij het vertrek, iets eerder dan gepland vanwege het slechte weer, zwaaide het paar nog even naar de vrijwilligers en bedankte hen voor het harde werken. Volgend jaar moet het wel iets beter weer worden, zo vond de koning. "Hopelijk", riep hij, en stapte samen met de koningin in de auto terug naar Den Haag.

Maxima en Willem NLDOET

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--