Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijk gezin terug in Nederland

17 oktober 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters zijn weer in het land. Ze kwamen zaterdag kort na 20.00 uur met een KLM-lijnvlucht uit Athene aan op Schiphol. De koninklijke standaard werd een paar minuten na 20.00 uur gehesen op paleis Huis ten Bosch, het teken dat de koning weer in Nederland is.

Willem-Alexander en Máxima lieten vrijdagavond, een paar uur na vertrek, via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten hun vakantie in Griekenland af te breken nadat ophef was ontstaan over de reis. Vrijdagmiddag vertrok het koninklijk gezin met het regeringsvliegtuig richting de vakantievilla in de Peloponnesos, het zuidelijkste deel van het Griekse vasteland.

De vakantie van het koninklijk gezin viel niet goed in de Tweede Kamer. Van links tot rechts werd het onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak. Ook op sociale media was de kritiek niet mals.

Premier Mark Rutte bleek op de hoogte van de vakantieplannen van koning Willem-Alexander, zo meldde vrijdagavond een woordvoerder van de RVD.

Nederlanders vinden koning 'onverstandig'

Vrijwel alle Nederlanders (91 procent) vinden dat koning Willem-Alexander had moeten bedenken dat een vakantie in Griekenland in coronatijd onverstandig is, ongeacht het advies van premier Mark Rutte. Dat komt naar voren uit een enquête van Hart van Nederland onder bijna 4000 Nederlanders die deelnemen aan het panel van het SBS-programma. Voor 65 procent van de ondervraagden heeft het aanzien van het koningshuis een deuk opgelopen. Wil jij ook nog je mening geven? Vul dan hier onze poll in.

De koning liet vrijdag meteen weten dat hij zijn vakantie zou afbreken. Hij en zijn gezin keerden zaterdagavond terug in Nederland. Rutte was op de hoogte van de vakantieplannen van de koning en koningin Máxima. Dat leidde tot veel ophef onder Kamerleden en op sociale media, vooral omdat Rutte dinsdagavond tijdens zijn persconferentie iedereen had opgeroepen onnodige reizen uit te stellen.

Rutte had de koning moeten waarschuwen dat zijn vakantie naar Griekenland gezien de aangescherpte coronamaatregelen beter niet kon doorgaan, vinden veel partijen in de Tweede Kamer.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--