Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijk paar neemt afscheid van 'Mutti Merkel'

6 juli 2021 · Leestijd 2 min

Op haar ambtsgebouw, het Bundeskanzleramt, heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel het Nederlandse koningspaar ontvangen. Dat doet ze naar alle waarschijnlijkheid voor de laatste keer, omdat zij zich voor de verkiezingen in september niet meer verkiesbaar stelt.

Het gesprek vond achter gesloten deuren plaats. Wel ontving Merkel de koning en de koningin voor de beeldende pers buiten voor het ambtsgebouw. Bij het ontvangst was ook demissionair defensieminister Ank Bijleveld aanwezig, hoewel het even duurde voordat Merkel doorhad dat de bewindsvrouw ook bij het gezelschap hoorde.

Het koningspaar en Merkel hebben even voor het Duitse parlementsgebouw geposeerd, waarna ze in gesprek gingen.

Eerder prees de koning al de "ongekende bijdrage" die Merkel heeft geleverd aan de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Voor veel Nederlanders is de Duitse bondskanselier een "baken van vertrouwelijkheid" in een onzekere wereld, aldus de koning.

Pittig voor Oranjefans

Voor de Oranjefans is het deze dagen afzien. Er zijn in Berlijn maar weinig kansen om het bezoekende Nederlandse koningspaar goed te zien tijdens het staatsbezoek aan Duitsland. Met een beetje vernuft en zoeken op het internet is nog wel te achterhalen waar en wanneer koning Willem-Alexander en koningin Máxima opduiken, maar dan is het kunst om ook een beetje in de buurt te komen. De politie zet bij voorkeur de omgeving zeer royaal af. 

Zo ook bij het Bundeskanzleramt, het kantoor van Angela Merkel. Door de spijlen van het gebouw dat de Duitsers de 'wasmachine' noemen zou nog een glimp op te vangen zijn van de op het koningspaar wachtende Merkel, maar stond de politie niet toe. Iedereen werd op grote afstand gezet, tot frustratie van de schouwlustigen. Ze waren overigens niet de enigen die plaats moesten maken. Het hele plantsoen werd schoon geveegd. Ook picknickers en Berlijners of toeristen die onder de bomen de schaduw hadden opgezocht, moesten weg. Ze zagen dan ook niet dat Angela Merkel haar gasten zoals gebruikelijk even meenam naar het terras om een blik te werpen op de steeds veranderende skyline van Berlijn. 

Tekst: Hans Jacobs/RoyalBlogNL/ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--