Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke familie herdenkt oorlogsslachtoffers tijdens Dodenherdenking

4 mei 2024 · Leestijd 2 min

Met twee minuten stilte heeft Nederland vanavond om klokslag 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden namens het Nederlandse volk een krans neer bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam.

Voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid sprak schrijver Dido Michielsen haar 4 mei-voordracht De verloren oorlog uit, tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Aansluitend legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans bij het Nationaal Monument. Na de kranslegging blies een militaire trompettist de Taptoe, waarna de twee minuten stilte om klokslag 20:00 volgden.

Lees verder onder de foto's.

dodenherdenking 2024
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen de eerste krans.
dodenherdenking 2024

Na de ceremonie opende het koningspaar het defilé en kwam de Nationale Dodenherdenking ten einde.

Lees verder onder de foto's.

dodenherdenking 2024
De koning en koningin openen het defilé.
dodenherdenking 2024

80 jaar vrijheid

Het thema voor de herdenking van dit jaar is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en nog steeds zichtbaar zijn. Vanaf september dit jaar gaat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid van start.

Herdenking in Rhenen

Meer leden van de koninklijke familie stonden vandaag stil bij vrijheid. Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan waren vandaag aanwezig op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen, waar ze de Nationale Militaire Dodenherdenking bijwoonden. Tijdens deze herdenking worden beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 waar ook ter wereld voor het koninkrijk zijn gevallen herdacht. Prinses Margriet en haar familie zijn bijna elk jaar aanwezig bij de ceremonie.

Nationale Militaire Dodenherdenking
Prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en prins Pieter-Christiaan wonen de Nationale Militaire Dodenherdenking bij.
Prinses Margriet
Prinses Margriet in de regen op het Militair Ereveld Grebbeberg.
ANP-497612513
Nationale Militaire Dodenherdenking
Prinses Margriet met prins Pieter-Christiaan.
Nationale Militaire Dodenherdenking

Beeld: ANP

Geschreven door

Lydia Reitsma

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--