Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke koks delen recept van traditionele kerstpudding

28 november 2020 · Leestijd 2 min

Tijdens de zogenoemde Stir-up Sunday, de laatste zondag voordat de adventsperiode begint, maken inwoners van het Verenigd Koninkrijk traditiegetrouw een zoete versnapering. Via het Instagram-account van The Royal Family werd zondag door de chefs uit de keuken van Buckingham Palace het koninklijke recept voor deze traditionele Christmas pudding gedeeld.

De traditie komt voort uit de Anglicaanse kerk. Britse families maken op de laatste zondag voor de adventsperiode begint een pudding die ze dan op Eerste Kerstdag weer opwarmen. Het is een echte familieactiviteit waarbij ouders hun kinderen leren hoe ze de pudding moeten maken. Iedereen mag een keertje roeren en dan een wens voor het komende jaar doen. Sommige families verstoppen ook zilveren munten in de puddingmix, wat geluk moet brengen aan de vinder.

De pudding uit de koninklijke keukens wordt gemaakt met onder meer rozijnen, bier, bruine rum en brandy. De pudding kan ook kindvriendelijk worden gemaakt, blijkt uit het recept. "Als je geen alcohol wilt gebruiken, kan je dit vervangen voor sinaasappelsap of koude thee."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het recept is voor twee puddingen van 1 kg. Ingrediënten:

250g rozijnen
250g krenten
185g sultanarozijnen
150g citroen en sinaasappelschil

250g niervet of vegetarisch niervet

250g broodkruim
90g meel
12g koekkruiden

2 eieren
180g bruine suiker
275ml bier
40ml donkere rum
40ml cognac
Als je geen alcohol wilt gebruiken kun je voor sinaasappelsap of koude thee gaan.

Op de Kerstdag kun je je pudding gedurende 3-4 uur opwarmen, au bain marie. Haal de pudding uit de bak met een mes, klap hem uit op een bord, garneer of flambeer en serveer hem met cognacsaus en crème.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--