Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koster Amsterdamse kerk vraagt hulp aan Máxima

15 juli 2020 · Leestijd 2 min

De Amsterdamse Westerkerk hoopt op een bijdrage van koningin Máxima voor het herstel van de zogenoemde Koninginnebank. De koster-beheerder van de iconische kerk aan de Prinsengracht, waar in 1966 prinses Beatrix en Claus von Amsberg, elkaar het jawoord gaven, heeft dinsdag althans een oproep gedaan op Twitter.

"Dit is de Koninginnebank in de Westerkerk. Die heet zo omdat het de favoriete plek was van Koningin Wilhelmina. Helaas ontbreken aan de kroonlijst 49 ornamentjes. Handwerk. We hebben er het geld niet voor. Kan Koningin Máxima niet een beetje helpen", vraagt John Faasse zich publiekelijk af.

Lees verder onder de tweet.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Huwelijkbeatrixclauswesterkerk.jpg

De Koninginnebank dateert van het einde van de negentiende eeuw en werd door koningin Wilhelmina gebruikt wanneer ze tijd doorbracht in Amsterdam. Ze ging dan afwisselend naar de Nieuwe Kerk en de Westerkerk. Het deurtje van de bank is indertijd speciaal voor haar verbreed, om het in- en uitgaan van de bank te vergemakkelijken.

Meer banken

Andere leden van de koninklijke familie hebben de bank ook wel gebruikt. Onder meer de Grote Kerk in Apeldoorn, de Pauluskerk in Baarn en de Stulpkerk in Lage Vuursche hebben ook een speciale bank voor de Oranjes.

Faasse is sinds februari koster-beheerder en in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van het kerkgebouw, de exploitatie daarvan en de voorbereiding van kerkelijke activiteiten. Daarnaast neemt hij het uitvoerende deel van de exploitatie voor zijn rekening. Faasse was voorheen 14 jaar lid van de kerkenraad, waarvan 7 jaar als voorzitter, diaken en penningmeester van de diaconie.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--