Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laatste dag! Bekijk hier alles over de derde dag van het staatsbezoek

11 november 2021 · Leestijd 4 min

Willem-Alexander en Máxima zijn vandaag op pad met hun goede vrienden Haakon en Mette-Marit in Trondheim. Duurzaamheid, cultuur en een afsluitend persgesprek staat vandaag op het programma. Volg het allemaal in onze liveblog!

Haakon sluit weer aan!

Trondheim_Mette_Marit_Haakon.jpg

De Noorse kroonprins Haakon kan donderdag in Trondheim voor het eerst deelnemen aan het staatsbezoek dat zijn goede vriend koning Willem-Alexander brengt aan Noorwegen.

Volg het bezoek verder onder de foto!

Haakon moest de eerste twee dagen noodgedwongen verstek laten gaan. Hij had een lichte verkoudheid en was bang dat het corona zou kunnen zijn. De kroonprins liet zich de afgelopen dagen een paar keer testen en bleek telkens negatief. Dat opende de mogelijkheid om samen met echtgenote kroonprinses Mette-Marit woensdagavond al van Oslo naar Trondheim te vliegen.

Volg het bezoek verder onder de tweet!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Royals gaan voor schone oceaan

koningspaar_RVD_trondheim.jpg

Haakon was bij het eerste programmaonderdeel in het zogenoemde Powerhouse dat in het teken stond van de omgang met zee en oceaan, ook de inleidende spreker. Hij verwees naar de affiniteit van Willem-Alexander met waterzaken en memoreerde dat water vaak centraal stond bij de ontmoetingen tussen beide paren - ook privé, bij vaartochten zowel in Noorwegen als in Nederland.

Er is meer onder de foto!

De Noorse kroonprins benadrukte het belang van de oceanen en vooral van gezonde oceanen. Nederland en Noorwegen zetten zich daar gezamenlijk voor in. "Zonder gezonde oceanen geen gezonde planeet", aldus Haakon. Vervolgens kreeg het koninklijk gezelschap een rondleiding door het Noorse planktonlaboratorium en werd een bezoek gebracht aan Maritime Robotics van de Technische Universiteit van Trondheim.

Lees en kijk verder onder de foto!

Koninklijke lunch

Balkon_haakon_mette-marit_willem-alexander_maxima.jpg

Scholieren hebben het koninklijke gezelschap een warm welkom bezorgd in een verder koud, winderig en nat Trondheim. Op twee plekken in de derde stad van Noorwegen waren basisscholieren opgetrommeld om, gewapend met Noorse en Nederlandse vlaggetjes, het bezoekende koningspaar en kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit toe te zwaaien op de derde en laatste dag van het Nederlandse staatsbezoek.

Volg het bezoek verder na de foto.

In Trondheim komen Willem-Alexander en Máxima eigenlijk voor het eest tijdens het staatsbezoek in contact met Noors publiek. Dat in Trondheim wordt geluncht in het stadspaleis in het hartje van de stad, speelde daarbij zeker een rol en dat hun komst was aangekondigd met 21 saluutschoten maakte de bevolking ook attent op een bijzondere gebeurtenis.

Op naar de universiteit!

Het koninklijk gezelschap bezoekt in Trondheim de technische universiteit. Bedrijven uit Nederland en Noorwegen gaan met studenten en onderzoekers in gesprek over waterstof en windenergie. Tijdens een rondleiding in het zogeheten Energylab laten studenten hun bevindingen op het gebied van de energietransitie zien.

Lees verder onder de foto's.

Bij praten alleen blijft het niet. Noorwegen en Nederland spreken af om samen te gaan werken op het gebied van duurzame energie. De Noorse minister van Energie en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken tekenen daar een verklaring.

Tijd voor cultuur

Het staatsbezoek is bijna ten einde. Als laatste stop bezoeken Willem-Alexander en Máxima samen met Haakon en Mette-Marit de Nidaros Kathedraal. Het werd in de 11e eeuw gebouwd ter nagedachtenis aan koning Olav II. De kerk is een belangrijke plek voor de Noorse royals, het is de plek waar de Noorse vorsten worden ingezegend.

Lees verder onder de foto's.

Ook staat daar een speciaal altaar van de Sami-gemeenschap. De oorspronkelijke bewoners van de noordelijke regio van het land. Het koningspaar krijgt tot slot een optreden van Sami-zangers.

Het persgesprek!

Traditioneel wordt het staatsbezoek afgesloten met een gesprek met de meegreisde pers. Alles, nou ja, bijna alles mag gevraagd worden. Vanzelfsprekend werd er gevraagd naar hoe zij de banden met de Noorse koninklijke familie ervaren.

Als alles gevraagd mag worden, dan is de pers uiteraard nieuwsgierig naar de dochters Amalia en Alexia. Lees daarover HIER meer!

Wil je na al het modegeweld van de afgelopen dagen nog even alles rustig terugkijken? Dat kan! Bekijk HIER de outfits van de koningin tijdens het staatsbezoek.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--