Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laurentien emotioneel tijdens Taalheldenprijs

4 maart 2020 · Leestijd 2 min

Prinses Laurentien heeft gisteren tijdens een soms emotionele bijeenkomst in Den Haag voor de zesde keer de Taalheldenprijzen uitgereikt. Dat is een onderscheiding van de stichting Lezen & Schrijven, waarvan Laurentien in 2004 de oprichtster was.

Het viel onze verslaggever op dat je aan alles kunt merken dat Stichting Lezen en Schrijven door prinses Laurentien zelf is opgericht. "Dit onderwerp heeft haar hart. Ze is heel passievol en betrokken." Dat geldt overigens ook voor amabassadeurs Kees Tol en Anita Witzier. Die hadden lovende woorden over haar en de samenwerking die ze met haar hebben. Laurentien heeft alle genomineerden eerder ontmoet en kende hun persoonlijke verhaal.

Soms een traan

Soms was er een traan, bijvoorbeeld bij Hans van Dijk uit Zwaagdijk, winnaar in de categorie taalcursist. Het werd hem net iets teveel toen hij vertelde over hoe hij pas op 59-jarige leeftijd begon met het leren van lezen en schrijven. Als vrachtwagenchauffeur had hij zich lang staande kunnen houden door de weg uit zijn hoofd te leren met het tellen van lantaarnpalen en rotondes. Maar de komst van navigatiesystemen zorgde ervoor dat die methode niet meer werkte. Prinses Laurentien wist hem te troosten.

De man zei tegen zijn baas dat hij niet goed kon lezen en schrijven, en begon aan cursussen. Het mooie was nu dat hij kerstkaarten kon sturen naar familie en zijn kleinkinderen kon voorlezen. Zijn werkgever nam ook maatregelen om laaggeletterdheid binnen het bedrijf breder aan te pakken, zodat meer mensen konden worden geholpen. "Dat is echte impact", meende de jury dan ook.

Andere taalhelden

Andere taalhelden waren Lotte Mol uit Haarlem, die als taalbegeleider jongeren die moeite hebben met lezen en schrijven via een leerwerk-restaurant vooruit helpt. Paul Otter uit Leeuwarden won in de categorie 'bruggenbouwer'. "Laaggeletterdheid kwam mede door zijn inzet op de agenda van de brede schuldenaanpak van het kabinet. Ook kwamen er brieven in begrijpelijke taal en met pictogrammen", zo stelde de jury. De publieksprijs tenslotte was voor de Groningers Henk Bruinink en Henk Bijlholt.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--