Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker kijken! De warme koninklijke band met jubilerende Margrethe

14 januari 2022 · Leestijd 2 min

Een gouden jubileum in Denemarken! Koningin Margrethe viert vandaag dat zij vijftig jaar het land regeert. De populaire vorstin krijgt een uitgebreid programma aan festiviteiten aangeboden maar deze zijn vanwege de pandemie uitgesteld naar de zomer. Margrethe heeft een goede band met het Nederlandse koningshuis. Wij hebben een foto-overzicht van meer dan vijftig jaar vriendschap.

Margrethe wordt geboren op 16 april 1940, een week na de Duitse invasie in Denemarken. Haar volledige naam luidt: Margrethe Alexandrine Porhildur Ingrid. De jonge Margrethe is in eerste instantie geen kroonprinses. In Denemarken geldt op dat moment nog een wet die bepaalt dat troonopvolgers alleen mannen mogen zijn. Deze wet wordt in 1953 afgeschaft. Vanaf dat moment is Margrethe officieel kroonprinses. 

Op 10 juni 1967 trouwt Margrethe met de Franse diplomaat Henrik. Samen krijgen ze twee zoons: Frederik (1968) en Joachim (1969). Drie jaar na de geboorte van hun jongste zoon overlijdt Margrethes vader koning Frederik op 14 januari 1972. Een dag later wordt de 31-jarige Margrethe ingehuldigd op Slot Christianborg, een paleis in het centrum van Kopenhagen. 

De band tussen het Deense en Nederlandse koningshuis is erg sterk. Zo is koningin Margrethe bijvoorbeeld de meter van koning Willem-Alexander. Door de jaren heen hebben beide vorstenhuizen aardig wat jubileumvieringen gehad waarbij zij trouw op elkaars feesten verschenen.

Ook hebben de landen elkaar over en weer  een staatsbezoek gebracht. In 1975 komen Margrethe en Henrik naar Nederland, op dat moment is Juliana nog koningin. Zeven jaar geleden in 2015 vlogen Willem-Alexander en Máxima naar Denemarken voor een staatsbezoek. Koningin Margrethe noemt de vriendschap "echt waardevol" en markeert dat de banden hecht zijn. 

Op 2 september 1967 wordt prins Willem-Alexander gedoopt in Den Haag. Kroonprinses Margrethe is
Op 2 september 1967 wordt prins Willem-Alexander gedoopt in Den Haag. Kroonprinses Margrethe is hierbij aanwezig en is de meter van Willem-Alexander. Hier zien we haar op de onderste rij, tweede van rechts.
Prinses Beatrix in 1971 tijdens een bezoek aan Denemarken. Achter haar loopt toenmalig kroonprinses
Prinses Beatrix in 1971 tijdens een bezoek aan Denemarken. Achter haar loopt toenmalig kroonprinses Margrethe.
V.l.n.r. koningin Margrethe, koningin Juliana en prinses Beatrix tijdens het staatsbezoek van
V.l.n.r. koningin Margrethe, koningin Juliana en prinses Beatrix tijdens het staatsbezoek van Denemarken aan Nederland. Hier rijdt het gezelschap in een koets door Amsterdam, 29 oktober 1975.
1984: koningin Beatrix en prins Claus worden ontvangen door prins Henrik en koningin Margrethe.
1984: koningin Beatrix en prins Claus worden ontvangen door prins Henrik en koningin Margrethe. Beatrix en Claus brengen een staatsbezoek aan Denemarken.
Pracht en praal tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken, 10 oktober 1984.
Pracht en praal tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken, 10 oktober 1984.
In 1998 wordt koningin Beatrix 60 jaar. Ter ere daarvan wordt er een driedaags feestprogramma
In 1998 wordt koningin Beatrix 60 jaar. Ter ere daarvan wordt er een driedaags feestprogramma georganiseerd. Hier arriveren koningin Margrethe en prins Henrik bij het Muziektheater in Amsterdam voor een balletvoorstelling. De voorstelling wordt gehouden op de eerste dag van het feestprogramma.
31 januari 1998: Margrethe en Henrik arriveren op de tweede dag bij het Paleis op de Dam. Hier wonen
31 januari 1998: Margrethe en Henrik arriveren op de tweede dag bij het Paleis op de Dam. Hier wonen zij het diner en bal bij. De gala-avond is hét hoogtepunt van Beatrix' verjaardagsprogramma.
2 februari 2002: koningin Margrethe arriveert in Amsterdam voor het huwelijk van haar petekind
2 februari 2002: koningin Margrethe arriveert in Amsterdam voor het huwelijk van haar petekind kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.
2002: de drie koninginnen Beatrix, Elizabeth en Margrethe tijdens een diner op Windsor Castle,
2002: de drie koninginnen Beatrix, Elizabeth en Margrethe tijdens een diner op Windsor Castle, Engeland.
In 2004 waren koningin Beatrix (uiterst links), prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig
In 2004 waren koningin Beatrix (uiterst links), prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig bij het huwelijk van Frederik en Mary. Frederik is de oudste zoon van koningin Margrethe en kroonprins van Denemarken. Ook Willem-Alexander en Frederik onderhouden een goede vriendschap.
In april 2013 wordt Willem-Alexander ingehuldigd tot koning van Nederland. Twee maanden later brengt
In april 2013 wordt Willem-Alexander ingehuldigd tot koning van Nederland. Twee maanden later brengt hij samen met Máxima een zogeheten kennismakingsbezoek aan Denemarken. Margrethe ontvangt hen hartelijk.
17 maart 2015: een warm welkom op de luchthaven van Kopenhagen. Willem-Alexander en Máxima arriveren
17 maart 2015: een warm welkom op de luchthaven van Kopenhagen. Willem-Alexander en Máxima arriveren voor hun eerste staatsbezoek aan Denemarken.
Een toost wordt uitgebracht tijdens het staatsbanket. V.l.n.r. zien we prins Henrik, koning
Een toost wordt uitgebracht tijdens het staatsbanket. V.l.n.r. zien we prins Henrik, koning Willem-Alexander, koningin Margrethe en koningin Máxima. Tijdens dit diner benadrukt Margrethe in een speech de hechte band tussen de koningshuizen.
In april 2017 viert de Zweedse koning Carl Gustaf zijn 70e verjaardag. V.l.n.r zien we prinses
In april 2017 viert de Zweedse koning Carl Gustaf zijn 70e verjaardag. V.l.n.r zien we prinses Beatrix, koningin Margrethe, koning Juan Carlos en koningin Sofia van Spanje. Opvallend is dat Beatrix en Margrethe naast elkaar zitten en duidelijk gezellig bijkletsen.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--