Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuk! Trotse royals op 'hun' scorende sporters

26 juli 2021 · Leestijd 2 min

De Olympische Spelen zijn volop aan de gang en de edelmetalen plakken worden al volop in de wacht gesleept. Reden voor de koningen Felipe en Filip hun trots te uiten op de scorende landgenoten.

Koning Felipe is trots op de tweede medaille van Spanje tijdens de Olympische Spelen in Tokio. De Spaanse vorst feliciteert mountainbiker David Valero, die maandag een bronzen plak won.

"Geweldige prestatie in het mountainbiken", vindt Felipe. Volgens de koning bewondert heel het land de "mentale kracht" van David tijdens de competitie.

Spanje won zaterdag de eerste medaille in Tokio. Taekwondoka Adriana Cerezo sleepte toen het zilver in de wacht. "Gefeliciteerd, Adriana, met slechts 17 jaar oud weet je hoe je moet concurreren met vastberadenheid, vertrouwen en precisie. Veel Spaanse medaillewinnaars zullen je zeker volgen!", twitterde de koning toen.

Filip ook trots

Het Belgisch koninklijk huis heeft op Twitter blij gereageerd op de eerste olympische medaille die op de Spelen in Tokio is behaald. Wielrenner Wout van Aert pakte zilver bij de wegrace die finishte op het circuit van Fuji.

"De eerste medaille is binnen! Proficiat Wout van Aert voor de medaille op de wegrit", twittert het Belgische koningshuis. "Wat een parcours na de overwinningen in de Tour de France", refererend aan de drie ritzeges die de renner in dienst van Team Jumbo-Visma boekte.

De olympische wegrace werd gewonnen door de Ecuadoraan Richard Carapaz, voor Van Aert en de Sloveen Tadej Pogacar, die vorige week de Ronde van Frankrijk won. De Nederlander Bauke Mollema passeerde als vierde de finish.

En Nederland?

Het sturen van gelukwensen is in Nederland een koninklijk gebruik bij wereld- en Olympische titels. Wanneer de eerste goude plak uitgereikt zal zijn staat de olympiër een felicitatie te wachten. Maar normaal gesproken ontmoet het koningspaar de sporters persoonlijk en proberen ze zoveel mogelijk wedstrijden bij te wonen om toe te juichen.

Ook worden alle medaillewinnaars aan het einde van de spelen traditiegetrouw ontvangen op Paleis Noordeinde voor een ontmoeting met het koningspaar. Naast het edelmetaal krijgen de sporters die goud behaald hebben ook een koninklijke onderscheiding.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--