Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Liefdesverhaal: koning Felipe en koningin Letizia

30 september 2023 · Leestijd 4 min

De Spaanse koning Felipe en koningin Letizia zijn al bijna 20 jaar getrouwd én ouders van twee tienerdochters. Hoe hebben de twee elkaar ontmoet en hoe verging het ze in de jaren daarna?

Waar het allemaal begon

Voor de start van de romance tussen de huidige Spaanse koning en koningin moeten we terug naar 2002. Letizia Ortiz Rocasolano is verslaggeefster en presentatrice van het avondjournaal van de staatszender TVE. In vrijwel alle Spaanse huiskamers is ze een bekend gezicht door haar verslaggeving van grote historische gebeurtenissen. Ze verslaat de nasleep van ‘9/11’ en wint een onderscheiding voor de beste Spaanse journalist onder de 30 jaar. Ook privé heeft ze dan al het nodige meegemaakt: haar huwelijk met een leraar eindigde na een jaar in een scheiding.

Tekst gaat verder onder foto's.

Letizia_tvpresentator.jpg
Letizia was voordat ze prins Felipe ontmoette een tv presentator.
ANP-300514451

Dan ontmoet ze - tijdens een diner bij een collega - de troonopvolger. Misschien sloeg daar de vonk over, of het gebeurde bij een andere gelegenheid: de olieramp waar Letizia verslag van deed en daar de prins ontmoette. De twee verliezen elkaar in ieder geval niet meer uit het oog. Ze weten hun prille relatie een paar maanden lang buiten de pers te houden en daarbij komt hun rol goed van pas, want er zijn evenementen waar ze allebei aanwezig zijn. Felipe om een toespraak te houden en Letizia om verslag te doen voor het nieuws. Ze begroeten elkaar formeel zonder blijk te geven van hechtere banden. De twee kunnen dus ook goed acteren! 

Tekst gaat verder onder foto.

Huwelijksreis-Felipe-Letizia.jpg

De verloving 

In november wordt de verloving aangekondigd tussen de toekomstige Spaanse koning en Letizia Ortiz. Letizia is een burgermeisje en daarmee is de verloving ook een breuk met de traditie. Niettemin hebben koning Juan Carlos en koningin Sofia hun toestemming gegeven. Zelfs het feit dat Letizia eerder getrouwd is geweest, is geen belemmering. Haar eerdere huwelijk is namelijk niet kerkelijk ingezegend en dat maakt hertrouwen een stuk makkelijker. Felipe zelf heeft ook al de nodige ervaring op liefdesgebied, want hij heeft in de jaren daarvoor een relatie met een Noors fotomodel. En wat Letizia’s status van burgermeisje betreft: grappig genoeg wordt Felipe ook wel de ‘burgerprins’ genoemd. Hij ging naar normale scholen, volgde een universitaire opleiding en had ‘gewone’ vrienden.

Tekst gaat verder onder foto.

ANP-360042590

Letizia geeft uiteraard haar baan op en vindt zichzelf terug in een heel andere rol. Dat wordt onder meer duidelijk na de aanslagen bij het treinstation in Madrid in maart 2004, twee maanden voor de bruiloft. In plaats van met een microfoon en cameraploeg de straat op te gaan, bezoekt ze samen met haar verloofde de gewonden en spreekt ze troostende woorden uit naar de nabestaanden.

Het huwelijk

De bruiloft, in mei 2004, is een feest dat qua omvang en aantal gasten in de buurt komt van het huwelijk van Charles en Diana. Zo’n veertig vorstenhuizen zijn vertegenwoordigd. Op die dag valt er veel regen: voor velen een teken van ongeluk. En dat terwijl de koninklijke familie een dag voor de bruiloft nog eieren heeft geofferd aan de heilige Clara, een ritueel om verzekerd te zijn van mooi weer op de grote dag.

Tekst gaat verder onder foto's.

ANP-360279659
ANP-360070905
ANP-360077831

Kinderen

In mei 2005 maken Felipe en Letizia bekend dat ze hun eerste kind verwachten. Er was al vaak belangstellend geïnformeerd naar de komst van een baby. Er werd zelfs driftig gespeculeerd over medische problemen. Een Nederlandse krant schrijft in die tijd: “Dat de zwangerschap op zich liet wachten is volgens kringen rond het koningshuis een bewuste keuze geweest van het paar.”

Letizia zwanger
Een zwangere Letizia.

De euforie is groot wanneer op 31 oktober 2005 dochter Leonor wordt geboren. Als haar ouders de baby volgens eeuwenoude traditie opdragen aan Maria in de Onze Lieve Vrouw van Atocha-basiliek in Madrid, lopen de straten vol.

Tekst gaat verder onder foto.

ANP-301409298

Een paar jaar later wordt het gezin uitgebreid met een tweede dochter, Sofía. Voor zover dat binnen de koninklijke setting mogelijk is, proberen de Borbóns een normaal leven te leiden. Letizia heeft haar baan als journalist moeten opgeven, maar heeft nog steeds een bovenmatige interesse in het nieuws en ze probeert gesprekken te leiden tussen de pers en de leden van de koninklijke familie.

Tekst gaat verder onder foto's.

Letizia-Felipe-Leonor-Sofia.jpg
Felipe_Letizia-gezin.jpg

Volgend jaar is het stel alweer twintig jaar getrouwd en afgelopen zomer nog zagen we een liefdevol moment tussen de twee tijdens hun vakantie op Mallorca. 

Wil je dit liefdesverhaal in bewegend beeld nog eens herbeleven? Kijk dan naar de uitzending van Blauw Bloed op zaterdagavond om 20.05 uur op NPO 2 of kijk de uitzending terug via NPO Start.

ANP-475043182

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--