Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10x dingen die je nog niet wist over koning Lodewijk XIV

6 april 2024 · Leestijd 5 min

Lodewijk XIV, ook wel de Zonnekoning genoemd, zat ruim 70 jaar op de Franse troon. Wij zetten 10 feitjes over hem op een rij.

1. Hij regeerde het langst van alle vorsten ter wereld

Deze wist je misschien al wel, maar hij is te bijzonder om niet te noemen. Lodewijk XIV is de langst regerende vorst ooit. In totaal zat hij namelijk 72 jaar op de Franse troon, van 14 mei 1643 tot aan zijn dood op 1 september 1715. Hij is nét niet ingehaald door koningin Elizabeth, die 70 jaar lang koningin van het Verenigd Koninkrijk was.

2. Hij was pas 4 jaar oud toen hij koning werd

Lodewijk XIV was vier jaar oud toen zijn vader stierf en hij koning van Frankrijk werd. Natuurlijk hoefde hij niet direct zelf te regeren, maar werd dat een tijd lang gedaan door regenten. In 1661 kreeg hij uiteindelijk volledige controle over de Franse regering.

Lees verder onder de afbeelding.

Anonyme_-_Portrait_du_Dauphin_01
Een portret van Lodewijk XIV als jong kind.

3. Hij droeg vaak hakken en grote pruiken

Hoewel Lodewijk XIV een grootse historische figuur zou worden, was hij maar een kleine man. Hij was slechts 1,62 m groot en dat zette hem ertoe aan vaak hoge hakken en grote pruiken te dragen om groter te lijken.

Lees verder onder de afbeelding.

Lodewijk XIV van Frankrijk is recordhouder met  72 jaar en 110 dagen op de troon.
Een schilderij van Lodewijk XIV, waarop de hakken en de pruik die hij regelmatig droeg goed te zien zijn. Geschilderd door Hyacinthe Rigaud omstreeks 1700.

4. Hij was een ballerino

Lodewijk XIV was niet alleen koning en militair leider, maar ook een... ballerino. Hoewel het in enorm contrast stond met zijn rol als onverslaanbare koning, had de Zonnekoning een grote passie voor balletdansen. Al vanaf zijn tienerjaren danste de koning regelmatig mee in balletvoorstellingen. Eens speelde hij de opkomende zon in Le Ballet de la Nuit, waar vermoedelijk zijn bijnaam Zonnekoning vandaan is gekomen.

Lees verder onder de afbeelding.

Ballet_de_la_nuit_1653
Het kostuum van Lodewijk XIV in 'Le Ballet de la Nuit', geschilderd door Henri de Gissey.

5. Hij had een hekel aan Parijs en liet het Paleis van Versailles bouwen

Als kind ervaarde Lodewijk traumatische momenten in Parijs. In een periode waarin veel werd geprotesteerd en gerebelleerd tegen de monarchie, was zijn leven in de Franse hoofdstad regelmatig in gevaar. Reden genoeg voor de Franse koning om weg te willen uit de hoofdstad en een gigantisch paleis te laten bouwen in het nabij gelegen Versailles. Het paleis moest hét symbool worden voor de macht van Lodewijk XIV en een luxueus huis zijn voor de koninklijke familie. En dat is aardig gelukt, want vandaag de dag is het ruim 700-kamers tellende Paleis van Versailles nog steeds een van de meest iconische en overweldigende bouwwerken ter wereld.

Lees verder onder de afbeelding.

Chateau_de_Versailles_1668_Pierre_Patel
Het Paleis van Versailles in 1668, door Pierre Patel.

6. Hij had veel (buitenechtelijke) kinderen

In 1660 trouwde koning Lodewijk XIV met Maria Theresia, maar dat weerhield hem er niet van er flink wat minnaressen op na te houden. Historici schatten in dat hij om en nabij 22 kinderen zou hebben gehad, en die waren niet allemaal van zijn wettige echtgenote.

Lees verder onder de afbeelding.

Louis_XIV_wedding
De bruiloft van Lodewijk XIV en Maria Theresia, geschilderd door Jacques Laumosnier.

7. Er is een Amerikaanse staat naar hem vernoemd

In 1682 werd een Amerikaans gebied naar Lodewijk XIV vernoemd, van wie de naam in het Engels Louis is. De Franse ontdekkingsreiziger René-Robert Cavallier de la Salle claimde het Amerikaanse gebied en vernoemde het naar de Franse koning. Tot 1762 bleef Louisiana een Franse kolonie, waarna het in Spaanse handen kwam. In 1803 werd Louisiana verkocht aan de Verenigde Staten, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds bij hoort.

8. Hij maakte van Frankrijk het land van de kunst

Tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV floreerde de Franse kunst als nooit tevoren. De Zonnekoning steunde kunstenaars in alle vormen, van schilders en architecten tot beeldhouwers en muzikanten. Maar hij ondersteunde ze niet alleen, hij moedigde ze ook aan beter te worden en de grenzen van hun kunnen op te zoeken, wat resulteerde in uniek en baanbrekend werk. Frankrijk stevende onder zijn regering af op hun 'gouden eeuw' van de kunst.

9. Hij bezat een gigantische diamant

Lodewijk XIV was de trotse eigenaar van een gigantische diamant, destijds 'De Franse blauwe' geheten. De steen zou wanneer hij geplaatst was voor een gouden achtergrond de illusie van een stralende zon creëren. Past perfect dus, bij iemand met de bijnaam Zonnekoning. Na het overlijden van Lodewijk XIV werd de diamant tijdens de Franse Revolutie gestolen. Tegenwoordig kennen we de diamant onder de naam 'Hope Diamond' en ligt hij in een museum in Washington D.C.

10. Na zijn dood werd zijn hart opgegeten door een wetenschapper

Wij moesten ook even twee keer met onze ogen knipperen bij dit feitje, maar het verhaal gaat dat ruim 130 jaar na zijn dood een deel van het hart van Lodewijk XIV is opgegeten. En wel door William Buckland, een excentrieke wetenschapper die bekend stond om zijn onorthodoxe methoden en vreemde eetgewoonten. Hij was aardrijkskundige en paleontoloog en wilde álles weten van de onderwerpen die hij onderzocht. En met álles bedoelen we dan ook echt álles. In 1848 at hij namelijk een deel van het hart van de gemummificeerde Lodewijk XIV, die in 1715 overleed, om zo te weten hoe het smaakte.

William_Buckland_c1845
William Buckland, circa 1845.

Bronnen: Wikipedia, medium.com, Factinate, History.com, Listverse.com

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--