Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima:"Alexia wil naar Wales vanwege de vrijheid"

18 mei 2021 · Leestijd 3 min

Dat prinses Alexia ervoor kiest twee jaar in Wales naar school te gaan, heeft er wellicht mee te maken dat ze misschien een beetje meer vrijheid zoekt. Dat vertelde koningin Máxima in het verjaardagsinterview met Matthijs van Nieuwkerk over haar tweede dochter.

"Ze heeft van mij die nieuwsgierigheid en wil nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten", zei Máxima over Alexia, die na de zomer naar Wales vertrekt. Daar gaat de nu 15-jarige studeren aan de United World College of the Atlantic, waar ook Willem-Alexander van 1983 tot 1985 heen ging. De koning is tegenwoordig beschermheer van de school.

Wat Alexia wil worden, weet ze nog niet. Wel is volgens haar moeder duidelijk dat ze na de twee jaar in Wales weer terugkomt naar Nederland. "Ze wil hier gaan studeren."

Ariane

Ook jongste dochter Ariane heeft nog geen idee van haar toekomst. "Ze doet het heel goed op school, is ongelooflijk lief, is etherisch, heel vrouwelijk en tegelijkertijd heel krachtig", zei Máxima over haar 14-jarige dochter. "Ze heeft ongelooflijk veel talenten."

De koningin vertelde ook dat het "ongelooflijk is om te zien hoe drie dochters die in 3,5 jaar tijd zijn geboren toch zo anders kunnen zijn". Willem-Alexander en Máxima voeden hun drie dochters op tot "sterke vrouwen", onder meer door ze de ruimte te geven om fouten te maken. "Want van fouten leer je. Maar tegelijkertijd moeten we ze bepaalde veiligheid geven zodat die fouten niet te groot zijn. Die balans is zo belangrijk."

Social media

Als voorbeeld noemde Máxima het gebruik van social media, "daar gaat het deze generatie om". "Ik probeer ook mee te doen, om het een beetje te kunnen begrijpen. Ook op social media kunnen fouten zich voordoen, bijvoorbeeld een foto die net niet goed is. Maar daar moeten ze van leren en die ruimte moeten we ze geven."

Vrijheid is volgens de koningin "ook iets mentaals". Ook dat wil ze haar dochters, wier levens altijd in de spotlights staan, meegeven. "Denk niet in beperkingen, denk in mogelijkheden."

Amalia

Koningin Máxima heeft geen enkele twijfel of haar oudste dochter Amalia het koningschap aan kan. "Ik denk dat ze het heel goed aankan", vertelde ze. Troonopvolgster Amalia wordt in december achttien jaar.

"Ik zie haar niet als toekomstige koningin, ik zie haar nog steeds als mijn kleine baby", aldus Máxima. "Ik zie een meisje dat het heel goed doet en heel verantwoordelijk is." Volgens de koningin is haar oudste dochter zich bewust van haar toekomst en gaat ze daar heel goed mee om. "Ze neemt haar tijd, maar ze is een heerlijk mens. Dat voorop."

Máxima denkt dat ook Amalia een eigen invulling aan het koningschap zal geven. "Ze zal haar eigen manier vinden. Het leven van onze kinderen staat in de spotlights en dat brengt zijn uitdagingen, maar ook enorm veel leuke en mooie dingen. Je krijgt de kans om iets te betekenen voor anderen en de kans om iets te veranderen. Ik weet zeker dat ze haar manier zal vinden en passies zal ontwikkelen."

Maar, zo zei Máxima, Amalia "is er nog niet". De Prinses van Oranje, die maandag is begonnen aan haar eindexamens, is volgens haar moeder "nog bezig zich te ontwikkelen".

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--