Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima beleeft in stralend paars muzikale dag in Rotterdam

20 mei 2021 · Leestijd 4 min

Koningin Máxima heeft donderdag in Rotterdam het thema rond haar vijftigste verjaardag, die in het teken stond van Méér Muziek in de Klas, weer opgepakt. In een speeltuin in de wijk Crooswijk opende ze een interactief muziekspeeltoestel. Dat kan na schooltijd gebruikt worden om muziek te maken en onder schooltijd worden ingezet voor muziekonderwijs.

Kinderen van de nabijgelegen A.S. Talmaschool gaven de koningin een enthousiaste demonstratie van de installatie. De stichting Méér Muziek in de Klas, waarvan Máxima erevoorzitter is, wil met name in aandachtswijken in verschillende steden zo'n muziekspeeltoestel plaatsen om kinderen in aanraking te laten komen met muziek en daar de kracht ervan te ontdekken.

Na de speelse opening, die speciaal in Rotterdam plaatsvond omdat de stichting optreedt als maatschappelijk partner van het in de Maasstad gehouden Eurovisie Songfestival, wandelde de koningin samen met de Rotterdamse culturwethouder Said Kasmi naar de school. Ze vertelde hem dat ze maandag een "fijne verjaardag" had gehad, maar dat de verjaardag over enkele dagen was uitgesmeerd.

In het schoolgebouw volgde een reeks gesprekken over muziekonderwijs, de verankering daarvan in het lesprogramma en uitbreiding naar de kinderopvang. Máxima vertrok aansluitend met de kinderen van de Talmaschool naar Ahoy voor een bezoek aan de generale repetitie voor de tweede halve finale van het songfestival.

Lees verder onder de foto's.

Songfestival

Na een kledingwissel - van paars naar geel - keek koningin Máxima met een van de klassen van de Talmaschool mee bij de laatste repetitie voor de tweede halve finale, die donderdagavond plaatsvindt. Koning Willem-Alexander nam vorige maand al een kijkje in Rotterdam.

Ook dit bezoek van de koningin was in het kader van Méér Muziek in de Klas, een van de maatschappelijk partners van het muziekfestijn. Máxima ging in Ahoy onder meer langs het LookLab van Nikkie de Jager. De vlogster, een van de presentatoren van de liveshows, neemt kijkers rondom het songfestival mee in de wereld van glitter & glamour van het evenement.

In een interview met Nikkie de Jager praatte de koningin over het belang van muziek en vertelde ze dat ze Nederlands leerde met behulp van onder andere het liedje '15 miljoen mensen' van Fluitsma & Van Tijn. "Het lied zegt heel veel over de Nederlandse cultuur", aldus Máxima. Volgens de koningin werkt Nederlandstalige muziek goed bij het leren van de taal, omdat de woorden vaak worden herhaald.

Verder hangt haar muziekvoorkeur af van haar gemoedstoestand. "Als ik een beetje opgevrolijkt moet worden, luister ik graag salsa of tango." Als Máxima wil terugdenken aan de goede oude tijd luistert ze graag naar pop en rock uit de jaren 80, zo vertelde ze.

Maar het hoogtepunt van het bezoek aan Ahoy was wellicht het bijwonen van de laatste repetities. De komst van Máxima bleef niet lang onopgemerkt bij het aanwezige publiek en al snel gingen de telefoontjes omhoog om een blik op te vangen van de koningin. Toen Buddy Vedder op het podium verscheen om meer over Méér Muziek in de Klas te vertellen, heette hij Máxima officieel welkom en werd de koningin getrakteerd op een oorverdovend applaus. Ze zat op de tribune naast uitvoerend producent Sietse Bakker.

Lees verder onder de foto's.

In de voetsporen

Met haar bezoek aan Ahoy trad Máxima in de voetsporen van haar man. Koning Willem-Alexander bracht op 22 april een werkbezoek aan de concertzaal, waar toen de laatste hand werd gelegd aan het enorme podium. De koning kreeg tijdens een uitgebreide rondleiding door Ahoy alles te horen over de technische hoogstandjes rondom de productie en sprak met onder anderen Bakker en regisseur Marnix Kaart. Willem-Alexander was duidelijk onder de indruk van wat hij zag. "We mogen heel trots zijn op wat hier allemaal gebeurt."

Het koningspaar wenste alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival dinsdag, op de dag van de eerste halve finale, "succes en vooral heel veel plezier". "Er is geweldig werk verzet door iedereen die bij de organisatie betrokken is", aldus het paar op sociale media. "Eén winnaar staat al vast: Rotterdam!

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--