Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima bezoekt Nederlands Dans Theater

16 maart 2021 · Leestijd 4 min

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend in Den Haag een werkbezoek gebracht aan het Nederlands Dans Theater. Ze wilde uit eerste hand ervaren hoe het dansgezelschap zich tijdens de coronapandemie staande houdt. Het was pas de tweede keer dit jaar dat de koningin voor haar werk de deur uitging. De meeste bezoeken en gesprekken waren de afgelopen maanden digitaal, vanwege de oproep van het kabinet om waar mogelijk thuis te werken.

Het was een "cadeau" om een aantal dansers aan het werk te zien, aldus de koningin na het bekijken van het duet "Baby don't hurt me" door Donnie Duncan en Chloé Albaret. De culturele sector heeft het zwaar, zo stelde Máxima, die thuis geregeld naar de livestreams van het NDT kijkt. Maar dat is toch niet hetzelfde als het bijwonen van een voorstelling in een theater. Daar keken haar dochters ook naar uit, zo vertelde ze in een gesprek met zes dansers.

De koningin vroeg hen naar hun ervaringen in het afgelopen, door het coronavirus bepaalde jaar. Het gemis van de interactie met het publiek werd door iedereen genoemd. "Je hebt het nodig", aldus Albaret. "Het geeft me ook meer vrijheid bij het dansen in vergelijking met wanneer je danst voor een livestream. Dan moet je rekening houden met de camera."

Volgens de Nederlandse Fay van Baar waren er ook voordelen aan de livestream: het bereik van het dansgezelschap is veel groter en familie en vrienden in het buitenland kunnen de voorstellingen ook zien. "We toeren niet, maar eigenlijk doen we dat dankzij de livestream wel", zag de Zwitser Luca Tessarini een voordeel. Bovendien was er meer tijd voor zelfontwikkeling, en omdat in Nederland dansers in het theater wel mogen oefenen, had hij van de lockdowns niet zoveel gemerkt.

Steun in de rug

Het bezoek wordt ervaren als steun in de rug in moeilijke tijden, aldus de nieuw aangetreden artistiek directeur Emily Molnar.

De gelouterde Canadese is vorig jaar augustus begonnen bij het NDT, maar moest aanvankelijk vanuit huis in Canada werken en heeft haar gezelschap ook nog maar beperkt kunnen zien optreden. "Het is een moeilijke tijd geweest", stelde Máxima bij het openingsgesprek vast. Maar het was niet alleen kommer en kwel, vertelde Molnar meteen. Met livestreams bijvoorbeeld wordt een veel groter publiek bereikt. "Zelfs in Afghanistan."

"We hebben het geluk dat in Nederland dansers 'normaal' mogen repeteren, en onderling contact mogen hebben. Dat is in veel landen niet zo. Daar ligt alles stil", vertelde Molnar aan de koningin, die wilde weten welke voorzorgsmaatregelen worden genomen en of er veel dansers corona hebben gehad. "Er kan een sneltest worden afgenomen, maar veel besmettingen hebben we niet gehad", zei zakelijk directeur Willemijn Maas.

Camera's

"Dat er niet gedanst mag worden, zoals in veel landen het geval is, is voor dansers vreselijk. Ze hebben immers maar een korte loopbaan", verduidelijkte Molnar na afloop de zorgen bij het gezelschap. "Dansers zijn wat dat betreft te vergelijken met topsporters. Een jaar niet dansen of sporten is een verloren jaar." Het NDT, zo vertelde ze Máxima, is op allerlei manieren bezig om andere vormen te vinden om het publiek te kunnen blijven bedienen.

Zo zijn de voorbereidingen van de nieuwe productie Mist in volle gang. De wereldpremière kon vorig jaar mei door de coronacrisis niet doorgaan, maar zal dit jaar in mei virtueel plaatsvinden. Tijdens een rondgang door het theater kreeg Máxima zowel in het kostuumatelier als op de theatervloer te zien en te horen welke aanpassingen en speciale voorbereidingen nodig zijn, en hoe het gebruik van camera's de dansers verplicht op een andere manier te dansen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--