Máxima krijgt muzikale toegift na werkbezoek
Koningin Máxima heeft donderdagmiddag digitaal een miniconcert gekregen van de Arnhemse vocale groep @Noon. Het was de muzikale toegift aan het slot van een werkbezoek aan de door de coronamaatregelen zwaar getroffen koorsector. De koningin vond het prachtig, maar kijkt ook uit naar de tijd dat er weer echte concerten kunnen plaatsvinden.
Het was als een streling van het hart, zei de koningin over de samenzang. "Het plezier sprong ervan af. Een mooie afsluiting van mijn videodag." Op de vraag of ze een tweede lied wilde horen, antwoordde ze spontaan. "Ik heb de tijd. Dit maken we niet zo vaak mee. Ga uw gang."
Het concert was mogelijk door toepassing van de nieuwe muziekuitvoeringssoftware Jamulus dat weinig vertraging kent waardoor zangers gewoon vanuit huis samen kunnen zingen. "Vorig jaar was zoiets nog ondenkbaar en onmogelijk", aldus Petra Limon, de dirigent en alt van @Noon. "Met Zoom kan het niet, want dan is er te veel vertraging, maar hiermee lukt het wel." Het koor kan er ook mee repeteren vertelde Ferhat Beyaz, die deze digitale samenzang vooralsnog een redelijk alternatief vond voor het echte samen zingen. "Er is niks mooiers dan samen zingen", meende hij.
Koningin Máxima merkte op dat ze nog wel moest wennen aan het gelijktijdig kijken en luisteren, omdat tussen beeld en geluid nog wel vertraging zit. Het geluid komt eerder binnen, waardoor het bewegen van de lippen daarmee niet synchroon liep. Ze keek uit naar de tijd dat er weer met 'live' publiek kan worden gezongen, maar ze veronderstelde dat dit nog wel even kan duren.
"Heel veel sterkte"
Koningin Máxima wenst de koren van Nederland "heel veel sterkte" in de moeilijke coronatijd, waarin sinds december wordt afgeraden om samen te komen om te zingen. Het afgelopen jaar, waarin veel koren helemaal niet bijeen zijn gekomen, haakten al meer dan 14.000 leden af, vertelde Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland. "Als we weer mogen beginnen, is het de vraag hoeveel mensen er nog over zijn en of alle koren dan nog bestaan."
Koningin Máxima had vanuit paleis Huis ten Bosch een digitaal gesprek met vertegenwoordigers van Koornetwerk Nederland, een bundeling van tientallen korenorganisaties- en bonden. Samen waren die tot vorig jaar goed voor zo'n 140.000 zangers. Dat is overigens maar een fractie van de naar schatting 1,7 miljoen Nederlanders die op een of andere manier samen zingen, als amateur of professional. "Er zijn meer mensen lid van een koor dan van een voetbalvereniging", stelde directeur Tido Visser van het Nederlands Kamerkoor.
Hij kon het niet laten Máxima eraan te herinneren dat zijn koor in 2002 had gezongen tijdens haar huwelijksdienst in de Amsterdamse Nieuwe Kerk, waarbij hij speciaal verwees naar 'Adiós Nonino' dat haar vanwege de afwezigheid van vader Jorge Zorreguieta tot tranen roerde. "En mijn vader heeft nog gezongen bij de kroning van uw schoonmoeder", vertelde Visser over de in 2014 overleden bariton Lieuwe Visser. Hij nodigde de koningin ook alvast uit om volgend jaar op 27 juli aanwezig te zijn bij het festival Leading Voices.
Jeugd
De koningin sprak met een gemêleerd en gedreven muziekgezelschap. Daarbij werd bewust een schakeling gemaakt met het door Máxima gelanceerde programma om alle kinderen op school kennis te laten maken met muziek. Gespreksdeelnemers Mariette Effing, koordirigente en initiatiefnemer van ‘Boys, Keep On Singing’ en Toon Peerboom, voorzitter van CantaYoung, vertelden uitvoerig hoe zij schooljeugd en met name ook jongens aan het zingen krijgen en houden. "Wat goed is voor jongens is ook goed voor meisjes, maar andersom geldt dat niet altijd", zei Effing over de voor jongens te kiezen muziek. "Het mag niet kinderachtig zijn."
Máxima zag hun werk als welkome steun voor de activiteiten van 'Meer Muziek in de Klas'. "Wat goed dat u dit doet. Dank voor uw werk". Ze vertelde ook dat het de bedoeling is dit programma uit te breiden naar het middelbaar onderwijs, maar dat daarvoor tijd nodig is.
Bron: ANP