Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima op visite bij BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam-Noord

5 november 2020 · Leestijd 2 min

Máxima heeft donderdag een bezoek gebracht aan het BovenIJ ziekenhuis. Ze informeerde zichzelf over de gevolgen van de coronapandemie voor de reguliere zorg en het sociaal domein in Nederland en specifiek in Amsterdam-Noord, waar het ziekenhuis staat.

In het stadsdeel zijn er verschillende initiatieven om door samenwerking de zorg voor kwetsbaren te verbeteren. Door de coronapandemie zijn deze samenwerkingen nog hechter geworden. Koningin Máxima sprak met een aantal vertegenwoordigers van twee zorginitaitieven.

Ze sprak met de Krijtmolenalliantie, die tien jaar geleden is opgericht en zich inzet de zorg voor kwetsbare ouderen in Amsterdam-Noord te verbeteren. Hiervoor hebben verschillende zorg- en welzijnsaanbieders, de gemeente en zorgverzekeraars de handen ineengeslagen. Ook sprak ze met lokale bestuurders over Beter samen in Noord, een initiatief van de Krijtmolenalliantie, waarmee het medische en het sociale domein beter verbonden worden.

Lees verder onder de foto's.

Molen

Het bezoek begon in de Krijtmolen d'Admiraal, waar de alliantie is ontstaan. Deze molen staat naast het BovenIJ ziekenhuis. Het gesprek werd vervolgd zich in het ziekenhuis, waar koningin Máxima ook nog een toelichting kreeg van zorgverleners van verschillende afdelingen.

Máxima adviseert ex-coronapatiënten niet te veel te willen

De koningin ging er ook in gesprek met enkele ex-coronapatiënten en die waren er na afloop nog een beetje beduusd van. "Dit geloven ze thuis natuurlijk nooit", aldus Sonja Wierink-Weitz tegen Het Parool.

Sonja, afkomstig uit Amsterdam-Noord, vertelde dat ze bij de eerste groep coronapatiënten hoorde nadat ze was teruggekomen van een wintersportvakantie. "Ik ben vijf dagen doodsbang geweest dat mijn man het niet zou overleven, of dat ik er zelf aan onderdoor zou gaan", zei ze tegen de koningin.

Máxima hoorde ook het verhaal van Joke Pastijn aan. Zij liep het virus op tijdens haar werk in de gehandicaptenzorg en leeft nu nog altijd met de nasleep. "Ik zit er eigenlijk nog middenin. Ik werk nu weer vier uur per week, maar die klachten blijven: dan weer vermoeidheid, dan valt een deel van je spieren ineens uit." Het advies van de koningin was dan ook: niet te snel weer te veel willen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--