Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima over Nibud-cursus: "Geweldige manier om schuldenproblematiek bespreekbaar te maken”

14 november 2020 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima bracht donderdag een online bezoek aan de cursus ‘helpen met geldzaken’. Op deze training van het Nibud (Nationaal Instituut Budgetvoorlichting) leren mensen het gesprek aan te gaan over schulden. Een goede zaak, vindt koningin Máxima. “We zijn er nog lang niet, maar het is een geweldige manier om meer en meer mensen de tools te geven om die gesprekken aan te durven.”

Koningin Máxima vond het heel fijn om te bespreken hoe er meer openheid over schuldenproblematiek kan komen, zo vertelde ze aan Blauw Bloed. “Er heerst nog steeds een groot taboe op het hebben van schulden. Gemiddeld vijf jaar lang loopt een huishouden rond met financiële problemen en bijbehorende stress, totdat ze hulp gaan vragen. De vraag is dus hoe het gesprek over schulden aan te aan, en wat de tools zijn die we hebben om families te helpen. Het is heel belangrijk dit vroeg te signaleren en bespreekbaar te maken.”

In een eerder interview aan Blauw Bloed over dit onderwerp vertelde de koningin dat naar schatting 2,2 miljoen huishoudens mede door de coronapandemie betalingsachterstanden hebben en het dus zaak is te voorkomen dat zij problematische schulden krijgen. Dat kan alleen door vroeg aan de bel te trekken. 

Maxima_Nibudbasistraining_7.jpg

Het volgen van een cursus zoals die bij het NIBUD gegeven wordt, is hier volgens de koningin een heel goede manier voor. “Mensen gaven tijdens de cursus aan: het gaf mij tools en moed om de vraag te stellen. Gaat het goed met je? Je zit in de horeca, het gaat niet zo goed, is je inkomen naar beneden gegaan? Dat vind ik fantastisch. Het bespreekbaar maken is de goede manier om hulp te bieden. We zijn er nog lang niet, maar het is een geweldige manier om meer en meer mensen de tools te geven om die gesprekken aan te durven.”

Daarnaast is het volgens de koningin belangrijk goed te kijken naar de persoonlijke situaties van mensen. “Elke familie heeft andere problemen. Waar komt dat vandaan, wat zijn de schulden? Dat vraagt om een persoonlijke benadering en maatwerk. Dat doen we onder meer met Schuldenlab en andere projecten en gemeentes om mensen zo snel mogelijk en effectief te helpen. Weg van de stress, zodat mensen weer perspectief hebben.”

Bekijk hieronder het gehele interview met koningin Máxima.

Wil je meer zien en lezen over het thema recht doen? Kijk dan op eo.nl/rechtdoen

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--