Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima spreekt met ziekenhuispatiënten

22 juni 2021 · Leestijd 2 min

Koning Máxima heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het UMC Utrecht. De visite stond in het teken van de inhaalzorg: Ziekenhuizen hadden de afgelopen maanden vaak geen ruimte voor behandelingen en operaties omdat de opvang van Covid-patiënten voorrang had.

In het UMC zijn nu nog maar acht coronapatiënten, van wie er vier op de ic liggen. Dat zijn er wel eens zestig geweest. "Het is een bijzonder moment. We kunnen weer vooruit kijken. Er is nu ruimte om de uitgestelde zorg in te halen en om wachtlijsten terug te dringen, maar we moeten wel kijken hoe we dat aanpakken", aldus UMC-baas Schneider.

Zorgen

De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar de patiënten maar zeker ook naar het zorgpersoneel, zo hoorde de koningin. "Onze grootste zorg zijn de zorgprofessionals", wist ook Marian Kaljouw, de bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit. "Zij moeten fysiek en mentaal herstellen van de 'tropenmaanden' die ze hebben gemaakt en het is afwachten of daarna de draad weer kan worden opgepakt. De werkwijze is ook aangepast, met bijvoorbeeld videoconsult en afstandmonitoring".

Ander punt bij het weer opstarten van de reguliere zorg is het stellen van prioriteiten. Wie mag of kan het eerst worden geholpen en wat voor criteria leg je daarvoor aan. Het UMC zit in een bijzondere positie, zo hoorde Máxima, ook omdat het ook zorg aanbiedt die nergens anders in Nederland wordt geboden. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen, hebben dan voorrang in Utrecht. Prioritering en spreiding leidden tot discussie, net zoals het samenbrengen van een specialisatie op één plek - het naast gelegen Prinses Máxima Kinderziekenhuis bijvoorbeeld.

Na alle gesprekken maakte de koningin nog een wandeling over de verpleegkundige afdeling van de hart-en longafdeling, cardio-thoracale chirurgie waar ze over de uitvoering van het herstelplan sprak en met een longarts meekeek bij een videogesprek met een patiënt. Máxima vond het zo interessant dat haar bezoek twintig minuten uitliep.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--