Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe poseert met haar zussen op koninklijk schip

7 mei 2018 · Leestijd 2 min

Voor het eerst in twintig jaar is koningin Margrethe uit varen gegaan met haar beide zusters, prinses Benedikte en koningin Anne-Marie van Griekenland. De 'drie zusters' zoals Deense media hen noemen gingen dit weekeinde aan boord van het koninklijk schip Dannebrog naar Kolding, dat dit jaar 750 jaar bestaat.

Margrethe_en_haar_zussen_2018__en_1950.jpg

De vaartocht was voor het Deense hof bijzonder genoeg om er ook zondag nog aandacht aan te besteden op sociale media. Er werd een foto bijgeplaatst uit 1950 van Margrethe, Benedikte en Anne-Marie. De drie dochters van toenmalig koning Frederik IX waren op dat moment niet in de lijn van troonopvolging omdat vrouwen niet op de troon konden komen.

Erfopvolging

In 1953 veranderde dat. Door een herziening van de wet kon Margrethe alsnog kroonprinses worden. Dat betekende dat de broer van koning Frederik IX, prins Knud en diens twee zonen opeens het zicht op opvolging kwijtraakten. Knud heeft dat zijn broer nooit vergeven en hij stierf in 1976 als een verbitterd man. Zijn kinderen hebben daarna de relatie met Margrethe hersteld en Knuds oudste zoon, graaf Ingolf van Rosenborg was ook in Kolding.

Koningin Anne-Marie

Het is niet vaak dat koningin Anne-Marie, die in 1964 huwde met de Griekse koning Constantijn, officiële verplichtingen vervult in haar geboorteland. Maar ze vergezelde haar oudere zussen bij de opening van de bijzondere tentoonstelling 'Macht van Juwelen' in het kasteel Koldinghus, waarvoor de koninklijke familie tal van sieraden en diademen ter beschikking heeft gesteld.

Bron: ANP / Foto's: Kongehuset.dk

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--