Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margrethe ziet haar bijzondere creatie tijdens kerkdienst

29 november 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Margrethe van Denemarken heeft op de eerste adventszondag een dienst bijgewoond in de kathedraal van Roskilde. In deze kathedraal liggen bijna alle vorsten van Denemarken vanaf de middeleeuwen begraven.

Tijdens de dienst had de 81-jarige Margrethe zicht op de altaartafel, die speciaal voor haar aanstaande 50-jarig regeringsjubileum was bedekt met een bijzonder antependium. Dit doek dat de voorkant van de altaartafel afschermt, is jaren geleden door haarzelf en haar moeder koningin Ingrid gemaakt. Moeder en dochter begonnen hun artistieke samenwerking in 1975 en voltooiden het stoffen altaarkleed in 1990. 

Het antependium werd voor het eerst gebruikt bij de begrafenis van koningin Ingrid in 2000. Zes jaar later, tijdens de herdenkingdienst rond de herbegrafenis van de Deense prinses Dagmar (1847-1928), de echtgenote van tsaar Alexander III van Rusland, was het antependium opnieuw zichtbaar. Tot eind januari 2022 zal het antependium voor de derde keer de altaartafel in de kathedraal van Roskilde sieren.

Lees verder onder de foto's.

Het altaarkleed bevat twintig verschillende bijbelse motieven, waaronder 'De Bergrede' en 'Het Laatste Avondmaal', uitgevoerd in borduurwerk. In het midden van het antependium staat een mandorla, een amandelvormige figuur die de drie-eenheid van God, Zoon en Heilige Geest illustreert. Koningin Ingrid (1910-2000) heeft onder andere het gouden borduurwerk gedaan.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--