Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margriet bezoekt bijzondere expositie op begraafplaats

3 mei 2021 · Leestijd 2 min

Prinses Margriet heeft maandagmiddag op de Canadese militaire erebegraafplaats in Groesbeek de tijdelijke tentoonstelling 'Faces of Groesbeek' bezocht. Bij de graven van ruim 1500 militairen is een foto geplaatst en van zo'n 400 van hen is ook het levensverhaal opgetekend. "De graven hebben op die manier een gezicht gekregen", aldus initiatiefneemster Alice van Bekkum.

Prinses Margriet kreeg een rondleiding over de begraafplaats die ze naar eigen zeggen nog nooit "zo leeg had gezien". Eerdere bezoeken waren dan ook altijd bij herdenkingen, met veel publiek en genodigden. Nu was het gezelschap uiterst beperkt gehouden. Het bezoek was ook niet aangekondigd.

Lees verder onder de foto's.

"Het is ontzettend belangrijk dat we ons blijven herinneren waar we onze vrijheid aan te danken hebben en ook juist aan wie we onze vrijheid te danken hebben, met name natuurlijk aan de Canadezen die ons bevrijd hebben", zei prinses Margriet na afloop. Ze was enthousiast dat scholieren bij het project worden betrokken, onderzoek doen naar de militairen en hun verhaal opschrijven voor de website.

"Ze brengen de persoonlijke kant van de jongens die hier liggen in beeld. Dan gaat het ook veel meer leven. Ik vind het ook een hele goede manier om de volgende generatie erbij te betrekken en duidelijk te maken waarom we herdenken en waarom we dankbaar moeten zijn voor onze vrijheid."

De prinses, in 1943 zelf in Canada geboren, weet ook dat de Canadezen het "heel bijzonder vinden dat wij de herinnering levend houden", meer eigenlijk dan dat in Canada zelf gebeurt.

De foto's op de begraafplaats, die door de Commonwealth War Graves Commission wordt beheerd, zijn tot en met 16 mei te zien.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--