Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margriet en Pieter zijn 54 jaar getrouwd! Dit is hun liefdesverhaal

10 januari 2021 · Leestijd 5 min

Vandaag is het alweer 54 jaar geleden dat prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven elkaar op 10 januari 1967 het ja-woord gaven in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. "De beste fout die ik ooit heb gemaakt", aldus Van Vollenhoven. Blauw Bloed blikt terug op hun liefdesverhaal.

Van Vollenhoven moest eerst in militaire dienst.
Van Vollenhoven moest eerst in militaire dienst.

Het paar ontmoet elkaar in mei 1963, tijdens hun studietijd in Leiden, waar zij beiden rechten studeren. Hij geeft haar zelfs eens een levende muis in een bonbondoos cadeau, zodat hij haar vaker zou kunnen ontmoeten om te kijken hoe het met de muis gaat.

De ontluikende liefde tussen Pieter en Margriet is een groot geheim. Pieter heeft zelfs een ‘nepvriendin’ (een goede vriendin van Margriet) die als rookgordijn fungeert en Margriet draagt pruiken tijdens afspraakjes in de hoop niet herkend te worden. 

Toch lekt de relatie uit. Daardoor wordt voordat het in de media kan verschijnen bekend gemaakt dat de dochter van Juliana en Bernhard een relatie heeft. Dat is destijds groot nieuws. In de jaren zestig gebeurt het niet vaak dat een prinses voor een burgerman kiest. De dochter van een koningin hoort toch op z’n minst te huwen met iemand van adellijke komaf.  

Prins Bernhard ziet niets in het huwelijk en zelfs prinses Beatrix zou geen fan geweest zijn van de beoogde verloofde van haar zusje. Niet alleen uit koninklijke kringen is er weerstand. “Een mus trouwt niet met een mees”, aldus de vader van Pieter.

Een omgeving die je grote liefde afkeurt en een huwelijk afraadt.... het zal geen makkelijke tijd geweest zijn. Men gaat ervanuit dat het huwelijk gedoemd is te mislukken en de familie hoopt dat de verliefdheid vanzelf zou overwaaien als de verloving zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Pieter moet eerst afstuderen en vervolgens in militaire dienst. 

Een belangrijk persoon is wel voorstander: koningin Juliana. “Ik heb mijn huwelijk aan haar te danken”, aldus Van Vollenhoven in een interview aan Blauw Bloed in 2017 als het paar vijftig jaar getrouwd is. Hij denkt dan ook nog steeds met ‘ontzettend veel dierbaarheid’ aan haar terug. Volgens prinses Margriet hadden haar moeder en verloofde duidelijk een band en konden zij elkaar vinden in dezelfde humor. “Dat ging heel goed, die twee samen.” 

Na hun bruiloft gaan Pieter en Margriet samen in Apeldoorn wonen. Eerst in een vleugel van Paleis het Loo, en later in Huis het Loo. Ze krijgen vier zoons: Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975). Inmiddels zijn ze de trotse grootouders van maar liefst elf kleinkinderen.

Dat Pieter na zijn huwelijk geen prinselijke titel krijgt, komt ook door de vorstin. Juliana heeft niks met titels dus dat vindt ze niet nodig. De zoons van Pieter en Margriet hebben wél een adellijke titel gekregen. Zij zijn alle vier prins van Oranje-Nassau. 

Pieter doet door alle kritiek in het begin enorm zijn best om zich aan te passen. Later komt hij erachter dat dat niet goed was. “Het heeft me tijd gekost om te ontdekken dat je het alleen kunt overleven door jezelf te blijven", vertelt hij in het interview in 2017.

Hoewel Pieter zijn eigen carrière heeft opgebouwd -zo maakt hij zich sterk voor onafhankelijk onderzoek op het gebied van veiligheid-, los van de koninklijke familie, heeft hij zich toch altijd ingezet voor het huis van Oranje. In 2004 krijgt hij dan ook van toenmalig koningin Beatrix de hoogste burgerlijke onderscheiding in Nederland. Op zijn 65ste verjaardag benoemt ze hem tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Hoewel Pieter en Margriet minder werken dan voorheen, en bijvoorbeeld met Prinsjesdag en Koningsdag niet meer aanwezig zijn, zitten ze niet stil. Willem-Alexander heeft een hechte band met zijn oom en tante. In de kersttoespraak van 2013 bedankt hij Margriet en Pieter voor hun steun tijdens de ambtsperiode van zijn moeder Beatrix. “Wij waren er echt wel ontroerd door. En we hebben hem ook duidelijk laten weten dat hij altijd een beroep op ons kan doen”, aldus Margriet. 

Het geheim van 50 jaar huwelijk? “We hebben een heleboel dingen gemeen, maar we hebben ook een heleboel dingen die we apart doen. Mijn grootmoeder zei weleens dat het belangrijk is om af en toe vakantie van elkaar te nemen en iets voor jezelf te doen”, aldus prinses Margriet tegen Jeroen Snel in 2017.

Pieter en Margriet komen aan bij theater Figi in Zeist. Hier wordt de 80e verjaardag van Pieter
Pieter en Margriet komen aan bij theater Figi in Zeist. Hier wordt de 80e verjaardag van Pieter gevierd.

“We vinden elkaar nog steeds de moeite waard, we hebben een verbond”. En zo is het tot op de dag van vandaag!

Bekijk hieronder een fragment van dat interview. En klik hier voor nog meer beelden. 

Foto's: ANP / RVD

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--