Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het liefdesverhaal van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

30 augustus 2023 · Leestijd 5 min

Morgen bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens het streekbezoek een studentenvereniging in Wageningen. In deze stad gaan prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven allebei precies 60 jaar geleden naar een feest. Vier jaar na dit feest in de studentenstad geeft het stel elkaar het jawoord in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. "De beste fout die ik ooit heb gemaakt," noemt Van Vollenhoven het.

Het paar ontmoet elkaar in mei 1963, tijdens hun studententijd in Leiden. Op dat moment studeren Margriet en Pieter allebei rechten. Volgens prinses Margriet klikt het gewoon tussen de twee. "Er was echt een vonk", vertelt Van Vollenhoven. Na hun ontmoeting geeft hij Margriet een levende muis in een bonbondoos cadeau, zodat hij haar vaker zou kunnen ontmoeten om te kijken hoe het met de muis gaat. 

Lees verder onder de foto's. 

Prinses Margriet
Margriet in 1963.
Van Vollenhoven moest eerst in militaire dienst.
Pieter van Vollenhoven in 1966 tijdens zijn dienstplicht.

De ontluikende liefde tussen Margriet en Pieter is een groot geheim. Pieter heeft zelfs een ‘nepvriendin’ (een goede vriendin van Margriet) die als rookgordijn fungeert en Margriet draagt pruiken tijdens afspraakjes in de hoop niet herkend te worden. Toch lekt de relatie uit en dat is destijds groot nieuws. In de jaren zestig gebeurt het niet vaak dat een prinses voor een burgerman kiest. 

Liefdesverhaal Margriet en Pieter
Op 10 maart 1965 maakt het stel hun verloving bekend.

Niet iedereen is voorstander 

Prins Bernhard ziet niets in het huwelijk en zelfs prinses Beatrix zou geen fan geweest zijn van de beoogde verloofde van haar zusje. Niet alleen uit koninklijke kringen is er weerstand. “Een mus trouwt niet met een mees", aldus de vader van Pieter.

Het verlovingsportret van Pieter en Margriet.
Het verlovingsportret van Margriet en Pieter.

Het zal niet makkelijk zijn geweest dat er zoveel weerstand was tegen hun relatie. Men gaat er dan ook vanuit dat het huwelijk gedoemd is te mislukken. Er wordt gedacht dat de verliefdheid vanzelf zal overwaaien als de verloving zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Pieter moet eerst afstuderen, vervolgens in militaire dienst en dan een baan vinden. 

Margriet en Pieter

Een belangrijk persoon is gelukkig wél voorstander van de relatie, namelijk koningin Juliana. “Ik heb mijn huwelijk aan haar te danken," vertelt Van Vollenhoven in een interview aan Blauw Bloed. Hij denkt dan ook nog steeds met "ontzettend veel dierbaarheid" aan haar terug. Volgens prinses Margriet hadden haar moeder en verloofde duidelijk een band en konden zij elkaar vinden in dezelfde humor. “Dat ging heel goed, die twee samen.” 

Een verrassende verloving 

Op 10 maart 1965 komt het verrassende nieuws naar buiten dat prinses Margriet verloofd is. "Er was een aankondiging dat het in de krant zou komen", vertelt Pieter en daarom wordt de verloving eerder bekend gemaakt dan het plan is. Pieter loopt tijdens de verloving in het gips en heeft een wandelstok bij zich, omdat hij tijdens wintersport zijn enkel heeft gebroken.

Lees verder onder de foto's. 

Verloving Pieter en Margriet
De verloving van Pieter en Margriet in 1965.
Verlovingsring prinses Margriet.
De verlovingsring van prinses Margriet.

Op 10 januari 1967 breekt de grote dag eindelijk aan. In de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag stapt het stel in het huwelijksbootje. Zoals Margriet zelf omschrijft, zijn het vooral de details die je bijblijven van je huwelijksdag. "Het gaat in een roes voorbij. Dan zit je opeens in het vliegtuig samen en denk je, het is allemaal al voorbij." Een van de details de de prinses zich nog goed kan herinneren: "Mijn sluier ging in brand." 

Lees verder onder de foto's. 

10 januari 1967, de grote dag! Een stralende Margriet en Pieter na de huwelijksvoltrekking. Vandaag
10 januari 1967, de grote dag! Een stralende Margriet en Pieter na de huwelijksvoltrekking. Vandaag 57 jaar geleden.
Op 10 januari 1967 stapten prinses Margriet en haar Pieter van Vollenhoven in het huwelijksbootje.
Het huwelijk van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.
Margriet huwelijk
Prinses Margriet droeg de parelknoop-tiara tijdens haar huwelijk met Prof. mr. Pieter van Vollehoven.

Het gezin van Pieter en Margriet 

Na hun bruiloft gaan Pieter en Margriet samen in Apeldoorn wonen. Eerst in een vleugel van Paleis het Loo, en later in Huis het Loo. Ze krijgen vier zoons: Maurits (1968), Bernhard (1969), Pieter-Christiaan (1972) en Floris (1975). Inmiddels zijn ze de trotse grootouders van maar liefst elf kleinkinderen.

Lees verder onder de foto's. 

Pieter en Margriet gezin
Het gezin bij de doop van prins Floris.
Margriet en Pieter gezin

Dat Pieter na zijn huwelijk geen prinselijke titel krijgt, komt ook door de vorstin. Juliana heeft niks met titels dus dat vindt ze niet nodig. De zoons van Pieter en Margriet hebben wél een adellijke titel gekregen. Zij zijn alle vier prins van Oranje-Nassau. 

Lees verder onder de foto's. 

Prinses Margriet en Pieter poseren in de sneeuw tijdens een foto-uurtje, 1984.
Prinses Margriet en Pieter poseren in de sneeuw tijdens een foto-uurtje, 1984.
Tijdens een fotosessie bij Paleis het Loo, vlnr: Pieter van Vollenhoven, prinses Margriet, prins
Tijdens een fotosessie bij Paleis het Loo, vlnr: Pieter van Vollenhoven, prinses Margriet, prins Bernhard jr., prins Floris, prins Maurits en prins Pieter Christiaan.

Pieter's rol in de koninklijke familie

Pieter doet door alle kritiek in het begin enorm zijn best om zich aan te passen. Later komt hij erachter dat dat niet goed was. “Het heeft me tijd gekost om te ontdekken dat je het alleen kunt overleven door jezelf te blijven", vertelt hij in het interview met Blauw Bloed in 2017.

Pieter en Margriet in 2006.
Pieter en Margriet in 2006.

Pieter heeft los van de koninklijke familie zijn eigen carrière heeft opgebouwd, zo maakt hij zich sterk voor onafhankelijk onderzoek op het gebied van veiligheid. Toch heeft hij zich altijd ingezet voor het huis van Oranje. In 2004 krijgt hij dan ook van toenmalig koningin Beatrix de hoogste burgerlijke onderscheiding in Nederland. Op zijn 65ste verjaardag benoemt ze hem tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Lees verder onder de foto's. 

Pieter Ridder Grootkruis
Pieter van Vollenhoven is Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven verlaten de Nieuwe Kerk na de inhuldiging van koning
Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven verlaten de Nieuwe Kerk na de inhuldiging van koning Willem-Alexander.
Pieter en Margriet in 2005.
Pieter en Margriet in 2005.

Hoewel Pieter en Margriet minder werken dan voorheen, en bijvoorbeeld met Prinsjesdag en Koningsdag niet meer aanwezig zijn, zitten ze niet stil. Willem-Alexander heeft een hechte band met zijn oom en tante. In de kersttoespraak van 2013 bedankt hij Margriet en Pieter voor hun steun tijdens de ambtsperiode van zijn moeder Beatrix. “Wij waren er echt wel ontroerd door. En we hebben hem ook duidelijk laten weten dat hij altijd een beroep op ons kan doen”, aldus Margriet. 

Lees verder onder de foto's.

Margriet, Pieter en Willem-Alexander
Willem-Alexander met zijn tante en oom.
Margriet en Pieter in 2017.
Margriet en Pieter in 2017.
Gezinsfoto met de grootouders, kinderen en kleinkinderen.
Gezinsfoto met de grootouders, kinderen en kleinkinderen.

Nog altijd gelukkig 

Het geheim van ruim 50 jaar huwelijk? “We hebben een heleboel dingen gemeen, maar we hebben ook een heleboel dingen die we apart doen. Mijn grootmoeder zei weleens dat het belangrijk is om af en toe vakantie van elkaar te nemen en iets voor jezelf te doen", aldus prinses Margriet tegen Blauw Bloed in 2017.

Pieter en Margriet komen aan bij theater Figi in Zeist. Hier wordt de 80e verjaardag van Pieter
Pieter en Margriet komen aan bij theater Figi in Zeist. Hier wordt de 80e verjaardag van Pieter gevierd.

“We vinden elkaar nog steeds de moeite waard, we hebben een verbond.” En zo is het tot op de dag van vandaag!

Bekijk hieronder een fragment van het interview. En klik hier voor nog meer beelden. 

Foto's: ANP / RVD

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--