Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander ontvangt ontslagbrief van Mark Rutte

15 januari 2021 · Leestijd 2 min

Premier Mark Rutte heeft het ontslag van zijn kabinet aangeboden aan koning Willem-Alexander. Rutte III is gevallen vanwege het rapport over de toeslagenaffaire. Het is voor Willem-Alexander de eerste keer dat hij als koning een kabinet ziet vallen.

26 Oktober 2017: Kabinet Rutte III op het bordes van Paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander.
26 Oktober 2017: Kabinet Rutte III op het bordes van Paleis Noordeinde met koning Willem-Alexander.

Premier Mark Rutte heeft vrijdag het ontslag van alle ministers en staatssecretarisssen aangeboden aan de koning. Met de aanbieding van het ontslag is het kabinet demissionair geworden. De koning heeft eerder vanmiddag de minister-president, ministers en staatssecretarissen verzocht al datgene te blijven verrichten, wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten, meldt de RVD.

Het is voor Willem-Alexander de eerste keer dat hij als koning een kabinet ziet vallen. Toen Rutte I in 2012 viel, was hij nog geen koning en diende de premier zijn ontslag in bij koningin Beatrix. Rutte II zat de rit uit.

Het is gebruikelijk dat de premier een ontslagbrief inlevert bij de koning. Als een kabinet de rit volledig uitzit, gebeurt dit de dag voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--