Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuke anekdotes: prins Maurits was op school een populaire grappenmaker

17 april 2024 · Leestijd 3 min

Prins Maurits, de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, viert woensdag zijn 56e verjaardag. We zien de neef van koning Willem-Alexander niet vaak in het openbaar, en daarom zetten wij hem vandaag even in de schijnwerpers met een leuke anekdote over vroeger. Wist je al dat Maurits een graag geziene, maar ondeugende leerling was op school?

Gelijke behandeling

Prins Maurits en zijn broers gaan naar school op het Veluws College in Apeldoorn. Daar worden zij hetzelfde behandeld als alle andere scholieren. "Als een leerling zich niet goed gedraagt, dan moet je hem de klas uit sturen, want dan kan de les niet voortgaan. Maurits was op gegeven moment zóveel aan het praten, dat hij meer sprak dan ik nodig vond. Ik heb hem toen weg moeten sturen. Achteraf dacht ik: nu doe ik heel gewoon, want ik stuur hem de klas uit. Net als ieder ander. Hij mag niet [op zijn stoel red.] blijven zitten omdat hij een prins is" zo vertelt een leerkracht van Maurits tijdens een interview. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben hun kinderen een zo normaal mogelijke jeugd proberen te geven en daar gedragen de jongens zich volgens de docent ook naar. "Ik heb nooit gemerkt dat zij gebruik hebben gemaakt van het feit dat ze van koninklijke bloede waren."

Lees verder onder de foto.

V.l.n.r. de prinsen Pieter-Christiaan en Maurits, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en de prinsen Floris en Bernhard. Deze foto werd gemaakt in 1983.
1983: V.l.n.r. de prinsen Pieter-Christiaan en Maurits, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en de prinsen Floris en Bernhard.

Grappenmaker

Als we de verhalen mogen geloven is Maurits op school een echte grappenmaker. Zo herinnert een docent een les over de staatsinrichting van Nederland. "Aan de orde kwam dat er onder koning Willem III wel een paar problemen waren geweest, in zijn houding tegenover de grondwet. Toen zei ik: 'Sinds de vrouwen regeren gaat het ongelooflijk goed met het Huis van Oranje.' Toen ineens achteruit de klas, tot mijn stomme verbazing, zei Maurits: 'Wacht maar tot de mannen eraan komen!' Eigenlijk moesten alle leerlingen toen ook ineens lachen, want niemand realiseerde zich, als hij daar zat, dat daar een prins zat."

Lees verder onder de foto.

Een potje stoeien met neef Maurits op Koninginnedag 1991.
Een potje stoeien met neef Maurits op Koninginnedag 1991.

Onderbroekenlol

Prins Maurits is een graag geziene leerling en populair bij zijn klasgenoten. "Hij had toch altijd wel iets leuks over zich. Ik vond hem de leukste van allemaal die rondliepen op school. Ik vond hem eigenlijk wel de lekkerste" zo vertelt een klasgenote lachend in hetzelfde interview. Ook zijn gevoel voor humor bleef niet onopgemerkt bij zijn medestudenten. "Ik weet ook nog dat we op schoolkamp gingen, zoals dat heet. Een vriendinnetje van mij vertelde ook dat ze met Maurits op de betreffende boot zat en dat ze een spelletje hadden: 'vraag fout, dan een kledingstuk uit'. Op een gegeven moment was Maurits aan de beurt en die moest wat uittrekken, en hij had alleen nog een onderbroek aan. Dus iedereen dacht: nu komt het, nu zullen we het zien. Maar hij had nog een onderbroek aan dus het feest ging niet echt door. Dat was wel echt typerend voor Maurits, hij had altijd wel leuke geintjes" zo besluit de oud-klasgenoot haar verhaal.

maurits_1987
Prins Maurits in 1987.

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--