Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima gaat langs bij Google en smult van een chocolade tulp

8 september 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima is woensdag tijdens de tweede dag van haar werkbezoek aan de Verenigde Staten langsgegaan bij de Universiteit van Californië in Berkeley. De universiteit is geen onbekende plek voor leden van het koningshuis. Prinses Laurentien en wijlen prins Friso hebben er gestudeerd.

De koningin, gehuld in een groene jurk met bloemenprint, was samen met minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgereisd naar de universiteit. Dijkgraaf gaf er het startschot voor het nieuwe Dutch Network for Academics (DNA). Dat is opgericht om de band tussen Nederland en de VS te versterken door academische samenwerking.

ANP-454243384

In een toespraak noemde de minister de Universiteit van Californië de "meest Nederlandse universiteit" van de VS. Op de Universiteit van Californië wordt namelijk al vijftig jaar een studie Nederlands aangeboden.

In de bibliotheek voerde Máxima gesprekken met studenten die er Nederlands studeren. Daarna sprak de koningin met een paar docenten.

Bezoek aan Google

Máxima is "dankbaar" dat ze tijdens haar werkbezoek aan Californië ook langs mocht bij Google. Volgens de koningin was het een erg nuttig gesprek over de "uitdagingen waar we in de toekomst mee te maken krijgen en waarvoor we kunnen samenwerken", zei ze ze na afloop. "We kunnen heel veel samen doen", aldus Máxima. "Bedankt voor deze kans."

ANP-454265891

Ook Google vond het fijn om met onder anderen de koningin te praten. Vooral vanwege haar inzet voor onder meer "financiële inclusiviteit", zei financieel directeur Ruth Porat. "Dat soort thema's zijn heel belangrijk voor Google. En de kans om het te hebben over wat we nog meer kunnen doen en het beter kunnen doen, is heel fijn."

Maxima bezoekt de Golden Gate bridge
Maxima bezoekt de Golden Gate bridge.

Cadeautjes

Toen Máxima later op de dag aankwam bij een Nederlandse school in Silicon Valley, werd zij opgewacht door een groep leerlingen. De koningin werd getrakteerd op meerdere tekeningen, kaarten en zelfs een tulp van chocola. "Daar ga ik van smullen", reageerde ze toen ze het laatstgenoemde cadeautje in ontvangst nam.

ANP-454265999

Ook over de tekeningen was Máxima enthousiast. "Een heel mooi paard. Net het paard van Sinterklaas", zei ze tegen een van de Nederlands sprekende kinderen. De koningin wilde ook graag weten hoe ze het leven in Californië ervaren. "Heel veel zon en heel warm denk ik", schatte ze in.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--