Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima en Beatrix samen bij prijsuitreiking in Amsterdam

4 november 2019 · Leestijd 2 min

In het bijzijn van prinses Beatrix heeft koningin Máxima vandaag in het Muziekgebouw aan 't IJ de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2019 uitgereikt. De prijs werd gewonnen door Vereniging De Hollandsche Molen.

ANP-400963561.jpg

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling met een bijzondere staat van dienst op gebied van cultuur, natuur of wetenschap. 

Lees verder onder de foto. 

Vereniging De Hollandsche Molen

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens. Er zijn in Nederland nog zo'n 1200 molens. Prinses Beatrix is de beschermvrouwe van de vereniging.

"De Nederlandse molens zijn levende monumenten", stelde Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. "Dat zowel koningin Máxima als prinses Beatrix hier aanwezig zijn, is een erkenning voor alle mensen die meewerken aan het behoud van de molens in Nederland".  

Lees verder onder de foto's.

Vereniging De Hollandsche Molen beschermt al bijna 100 jaar hét icoon van Nederland.

- Prins Bernhard Cultuurfonds

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds werd op 10 augustus 1940 in Londen opgericht als 'Spitfire Fund'. Dit fonds zamelde geld in om oorlogsmaterieel te kopen voor de strijd tegen de Duitse bezetter. Prins Bernhard werd regent van het fonds. Na de oorlog kreeg het fonds een andere doelstelling: 'De bevordering van de geestelijke weerbaarheid door middel van culturele zelfwerkzaamheid'. In de jaren tachtig kwam daar ook natuurbehoud bij.

Vandaag de dag ondersteunt het Cultuurfonds jaarlijks ongeveer 4000 projecten op cultureel gebied op de terreinen van podiumkunsten, beeldende kunst, monumentenzorg, geschiedenis, letteren en natuurbehoud. 

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs bestaat uit een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en een fonds op naam met een startkapitaal van opnieuw 75.000 euro. Koning Máxima reikt de prijs al sinds 2010 uit. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--