Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima geëmotioneerd door vluchtverhalen Oekraïense vrouwen

16 maart 2022 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft woensdagmiddag samen met burgemeester Femke Halsema van Amsterdam een bezoek gebracht aan de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de RAI Amsterdam. De koningin sprak met de Oekraïners over de situatie in hun land, de reis naar Nederland en het contact met hun dierbaren die nog in Oekraïne zijn.

Máxima raakte tijdens haar bezoek duidelijk geëmotioneerd door alle verhalen. Een jonge vrouw vertelde de koningin, die volgens de Oekraïense vlag een geel pak met blauwe jas droeg, over de zware en lange tocht die zij en haar kinderen hadden afgelegd vanuit Oekraïne. Een uur eerder waren ze aangekomen met de trein vanuit Berlijn.

De vrouw vertelde geëmotioneerd dat haar man nog in Oekraïne is en dat ze geen contact met hem kan krijgen. Toen de vrouw het even te kwaad kreeg, pakte koningin Máxima haar hand vast. "Het is heel moeilijk", zei ze via een Oekraïense tolk tegen de vrouw. "Heel erg bedankt dat je dit wilde delen."

Kort daarop moest ook de tolk, die zelf uit Oekraïne komt, even huilen. De kinderen, een jongetje van 10 en een meisje van 8, vertelden aan Máxima dat ze in vijf verschillende treinen hebben gezeten. Máxima stelde dat ze zich niet eens kan voorstellen hoe 'nerve wracking' dat moet zijn geweest. Ze hoopt dat de vrouw snel weer contact krijgt met haar man.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De koningin en burgemeester Femke Halsema liepen tijdens het bezoek de route die de vluchtelingen bij aankomst ook moeten volgen. Na het invullen van de aanmelding krijgen ze eten en drinken, de kinderen krijgen speelgoed en de honden een bakje water en voer. Ook is er gelegenheid om even te liggen en bij te komen van de lange reis.

Afgelopen donderdag werden de eerste 200 vluchtelingen opgevangen in de RAI. Bij het zogenoemde Humanitarian Service Point kunnen ze bijkomen van hun reis, worden ze geregistreerd, krijgen ze een medische check en eten en drinken. Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij de opzet en uitvoering hiervan en bieden de mensen een luisterend oor. Vanuit de RAI krijgen de Oekraïners een plek aangeboden waar ze langer kunnen verblijven.

De koningin sprak ook met vrijwilligers van het Rode Kruis. Tijdens een rondleiding vertelden zij hoe ze de Oekraïeners een warm en zo soepel mogelijk welkom proberen te geven. Tot slot gingen Máxima en Halsema om de tafel met medewerkers van het Rode Kruis, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb, de organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen aan elkaar koppelt.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--