Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima: Inés was ziek en kon niet genezen

19 juni 2018 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima heeft dinsdag bij een ingelast werkbezoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een korte verklaring gegeven naar aanleiding van het overlijden twee weken geleden van haar jongste zus Inés. Het bezoek aan het Groningen was het eerste publieke optreden van de koningin sinds 6 juni.

Video - De verklaring van koningin Máxima

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet genezen.

"Vandaag ben ik weer aan het werk gegaan na een moeilijke tijd. Ik ben eigenlijk blij dat ik dit bezoek aan het protonentherapiecentrum in Groningen heb kunnen doen omdat het zoveel betekent voor mensen met kanker. Mensen die ziek zijn, maar toch met hoop op genezing", aldus de zichtbaar geëmotioneerde koningin, die haar tekst had opgeschreven.

"Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ook ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. En ik wil echt mijn hele grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. En ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank", zei koningin Máxima.

Bezoek UMCG

Zij zou het protonentherapiecentrum van het UMCG oorspronkelijk op 8 juni zelf hebben geopend. Dat ging niet door omdat de koningin na de dood van haar zus haar agenda schoonveegde om naar Argentinië te reizen voor de begrafenis en om enige tijd te kunnen doorbrengen met haar familie. Minister Bruno Bruins (Medische zorg) nam die taak toen over. Máxima ontbrak vorige week ook bij de staatsbezoeken die koning Willem-Alexander bracht aan Letland, Estland en Litouwen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--