Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat draagt koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prix de Rome?

31 oktober 2023 · Leestijd 2 min

De uitreiking van de Prix de Rome staat voor de deur. Koningin Máxima is dinsdag opnieuw van de partij om bij de kunstzinnige prijsuitreiking aanwezig te zijn. We hebben de afgelopen jaren al heel wat mooie outfits voorbij zien komen. Maar wat zal zij dit jaar gaan dragen?

Wat is de Prix de Rome?

De Prix de Rome is de oudste prijs in Nederland voor beeldend kunstenaars onder de veertig jaar. Het doel van de prijs is om getalenteerde kunstenaars te signaleren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. De winnaar ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode op de American Academy in Rome.

Herfstkleurig debuut

De eerste keer dat koningin Máxima bij de prijsuitreiking aanwezig is, is in het najaar van 2013. De kersverse koningin draagt die novemberdag een herfstkleurige outfit van Natan. Het hoofddeksel met veren is een ontwerp van Fabienne Delvigne. 

Lees verder onder de foto's.

Máxima_Prix de Rome_2013
Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prix de Rome in 2013.
Máxima_hoed_veren
Koningin Máxima draagt de hoed met veren vervolgens nog twee keer, in 2014 (links) en in 2016 (rechts).

Opvallend in 2015

Twee jaar later, in 2015, is Máxima wederom van de partij. Deze keer arriveert de koningin in een kleurrijke jurk van Spijkers en Spijkers. Wie goed kijkt ziet in het ontwerp een kever. Of Máxima de jurk een bij nader inzien nog steeds leuk vindt vragen wij ons af, want het ontwerp is namelijk maar één keer gedragen. Het hoedje daarentegen is wel een favoriet van de koningin. De zwarte pillbox van Bettina Tomas droeg zij namelijk zes keer eerder.

Lees verder onder de foto's. 

Máxima_Prix de Rome_2015
Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prix de Rome in 2015.
Máxima_zwarte pillbox
Het zwarte hoedje werd onder meer gedragen tijdens de MH17-herdenking in 2014 en tijdens de Nationale Dodenherdenking in 2017.

Claes Iversen

In 2019 is koningin Máxima voor het laatst aanwezig bij de Prix de Rome. Gekleed in een kameelkleurige jurk van Claes Iversen maakt zij een zeer chique indruk. De goudkleurige hoed is een ontwerp van Fabienne Delvigne en werd voor het eerst gedragen tijdens Prinsjesdag 2013. 

Máxima_Prix de Rome_2019
Koningin Máxima tijdens de uitreiking van de Prix de Rome in 2019.
Máxima_bruine hoed
De hoed van Fabienne Delvigne komt in de voorbije jaren regelmatig voorbij. V.l.n.r. 2013, 2018, en 2021.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--