Máxima schittert tijdens staatsbanket in bekende japon
Tijdens het staatsbanket vanavond in Berlijn schittert koningin Máxima in een bekende jurk, ontworpen door Jan Taminiau. Ze droeg de japon voor het eerst tijdens de 50e verjaardag van koning Willem-Alexander.
In haar haar draagt de koningin het Stuart-diadeem, maar dan de vereenvoudigde versie. Dat schrijft Máxima-watcher Josine Droogendijk op Twitter. Dit diadeem droeg de koningin ook in een vereenvoudigde versie tijdens het banket van het staatsbezoek aan Luxemburg in 2018. Dat was destijds een grote verrassing aangezien het juweel toen al zo'n vijftig jaar opgeborgen lag in de koninklijke kluis. Koningin Juliana droeg de diadeem - ooit een cadeau van stadhouder Willem III voor zijn vrouw Mary Stuart - daarvoor voor het laatst in 1971.
Het stuk was wel in vol ornaat te zien tijdens het staatsbanket later in 2018 in Groot-Brittannië, toen Máxima en Willem-Alexander op bezoek waren bij koningin Elizabeth. De druppelvormige roosdiamant, bijna 40 karaat, staat bekend als de 'Stuart'.
Voor het ontwerp van de japon werd Taminiau geïnspireerd door het behang van de Japanse Zaal op Paleis Huis ten Bosch. Máxima droeg de jurk tijdens het gala dat werd gehouden voor de vijftigste verjaardag van de koning. Ook droeg ze het tijdens de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik van Denemarken.
'Frikandellen zijn onmisbaar'
Tijdens het staatsbanket heeft koning Willem-Alexander een toespraak gehouden. Hij bedankt daarin voor de 'warme ontvangst' in Berlijn. "Mijn vrouw en ik zijn opgetogen dat wij bij u te gast mogen zijn. Bijna anderhalf jaar lang was een bezoek als dit niet mogelijk. En nu, aan het begin van de zomer, kan eindelijk plaatsvinden waar wij al zo lang naar uitkijken: een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland, ons buurland waarmee wij ons zo sterk verbonden voelen."
De koning verwees ook naar de coronacris en de hulp die Duitsland toen geboden heeft. "Op de moeilijkste momenten bewees onze vriendschap haar ware kracht. Toen de IC’s bij ons vol raakten, openden ziekenhuizen in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hun deuren voor Nederlandse patiënten en was de grens tussen onze landen niet gesloten. Nooit vergeten wij de solidariteit van onze directe buren."
Ook president Walter Steinmeier hield een toespraak, waarin hij benoemde hoe blij de bewoners bij de Duits-Nederlandse grens zijn dat het weer makkelijker om naar Nederland te reizen. "Ik weet in ieder geval uit betrouwbare bron dat de culinaire grensoverschrijdende pendelaars aan Duitse kant niet konden wachten tot de markten in Winterswijk, Enschede en andere grenssteden open gingen. Gebakken vis, frietjes en frikandellen zijn gewoonweg onmisbaar. Het feit dat basisvoedingsmiddelen zoals Chocomel en vla nu weer gemakkelijker te verkrijgen zijn, helpt om de bevoorradingssituatie in Noordrijn-Westfalen te "onschadelijk maken". Liefde en vriendschap gaan door de maag."
Volgens de Duitse president is er veel geleerd in het afgelopen coronajaar, en hij benadrukte de warme band met Nederland. "We weten dat die is voortgekomen uit een bereidheid tot verzoening, die niet vanzelfsprekend is en die we, na alles wat Duitsland zijn buurland Nederland en zijn volk heeft aangedaan, niet konden verwachten." De bondspresident verwijst naar de nationaal-socialistische "rassenwaanzin" in Europa met 6 miljoen vermoorde Joden. Hij gaat ook in op het lot van het Nederlands-Duitse meisje Anne Frank dat in 1945 overleed in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Maandagmiddag vergezelde Steinmeier koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan het Anne Frank Zentrum, dat in het teken staat van de joodse tiener.
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier zei daarnaast dat hij koning Willem-Alexander als vriend, vertrouweling en partner ziet. "We zien elkaar weer. Niet alleen als goede oude vrienden, maar als vertrouwelingen en partners in een wereld waarin we allemaal van elkaar afhankelijk zijn", zegt Steinmeier.
Foto's: ANP