Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima schrijft eerste kaartje Wereld Kinderkankerdag aan zieke jongen Ege

14 februari 2023 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima heeft tijdens haar werkbezoek aan het Prinses Máxima Centrum in Utrecht het eerste 'Hart onder de riem'-kaartje geschreven. Dat deed zij ter gelegenheid van Wereld Kinderkankerdag, waar woensdag bij wordt stilgestaan. Zij schreef een kaartje voor Ege, een zieke jongen.

Op 15 februari staat de wereld ieder jaar stil bij kinderen met kanker. Zij krijgen dan een (digitaal) kaartje om hun een hart onder de riem te steken.

Bezoek aan Prinses Máxima Centrum

Máxima heeft dinsdagochtend een bezoek gebracht aan het Prinses Máxima Centrum (PMC) in Utrecht ter ere van de vijfde verjaardag van het onderzoeksziekenhuis. In juni 2018 opende Máxima het nationale centrum voor kinderoncologie. Tijdens het werkbezoek stonden innovatie en internationalisering van het centrum centraal en sprak de koningin onder anderen met kinderoncologen, verpleegkundigen, ouders en kinderen.

Bij binnenkomst ontmoette Máxima de 13-jarige Saméo, die in het PMC is behandeld. Vijf jaar geleden, bij de opening van het onderzoekscentrum, gaven de koningin en de jongen elkaar ook een hand. Later gaf zij meerdere kinderen die zich met hun ouders hadden verzameld een hand.

Daarna sprak Máxima met een gezelschap van wetenschappers, kinderoncologen en teamleiders over verschillende onderzoeken die lopen in het centrum. Zo kwam een onderzoek naar baby's met leukemie ter sprake, maar ook een onderzoek naar mogelijke internationalisering van het kinderkankercentrum en een onderzoek naar de kwaliteit van zorg.

Zaterdag zullen we dit bezoek van de koningin uitgebreid behandelen in de uitzending!

Lees verder onder de foto's!

ANP-462780125
ANP-462780557
ANP-462780567
ANP-462785726
ANP-462780105

Stickervel

Het gesprek moest kort onderbroken worden omdat de koningin per ongeluk een stickervel van een kindje had aangenomen, waardoor zij overstuur raakte. Het meisje had het stickervel slechts willen laten zien, en niet afgeven. Toen Máxima hoorde over het geëmotioneerde meisje, gaf ze het stickervel uiteraard direct terug.

Máxima bezoekt instituut voor Publieke Waarden 

De koningin bracht dinsdag ook nog een bezoek aan het instituut voor Publieke Waarden in Utrecht. Het IPW verzamelt kennis over publieke problemen, zoals mensen die in armoede leven, geen woning hebben of psychische problemen ondervinden. Zelf dacht Máxima ook actief mee over een vraagstuk.

Máxima boog zich zamen met een aantal onderzoekers over een maatschappelijke kwestie, namelijk verduurzaming van verouderde wooncomplexen in aandachtswijken. 

Uitzending

Aankomende zaterdag hebben wij in de uitzending een uitgebreid verslag van het bezoek! 

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--