Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima straalt in haar favoriete kleur: groen!

8 juni 2020 · Leestijd 2 min

Vandaag beginnen wij met een speciale reeks artikelen over koningin Máxima. In aanloop naar haar vijftigste verjaardag plaatsen wij - vijftig weken lang – de leukste foto’s en artikelen over onze koningin. Check iedere maandag onze social mediakanalen en houd de site in de gaten.

We trappen af met dit mode-artikel: Máxima in haar favoriete kleur. En dat is groen! Kijk mee naar de mooiste groene looks van Máxima!

Het duivenei

Aan het collier draagt koningin Máxima ‘de cabochon’. Het is een losse smaragd dat bevestigd is aan het collier.

Het ‘duivenei’ is één van de meest waardevolle smaragden in het bezit van de koninklijke familie. Het juweel is via Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willem V, in de koninklijke collectie gekomen. Koningin Emma gaf het aan haar dochter Wilhelmina bij de doop van prinses Juliana. Zowel Wilhelmina als Juliana waren groot fan van de grote smaragd en droegen hem regelmatig.

Kleur van de welvaart

Elke kleur heeft zijn eigen betekenis die ook weer afhankelijk is van de oorsprong. Zo kan de kleur geel bijvoorbeeld staan voor vrolijkheid en levenslust, maar tegelijkertijd voor gevaar en haat. Groen kent onder andere de volgende betekenissen: natuurlijk, orde, vernieuwend, frisheid en welvaart.

Dat groen wordt gekoppeld aan de term welvaart heeft te maken met de historie van groene kleding. In de middeleeuwen was groen voorbestemd aan de hogere klassen. Dat kwam omdat het erg arbeidsintensief was om een stof in die kleur te krijgen. Eerst werd de stof geel geverfd met het pigment van de wouw (plant). Daarna kwam de indigoplant er aan te pas voor zijn blauwe kleurstof. Samen goed voor de kleur groen.

Bron: Josine Droogendijk/BBC - A Stitch in Time/ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--