Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima viert jubileumfeestje in New York

23 september 2019 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn deze week in New York. Ze nemen deel aan de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die van dinsdag tot en met vrijdag in de Big Apple gehouden wordt.

De koning spreekt dinsdagmiddag de jaarlijkse bijeenkomst van de 193 lidstaten toe. Hij richt zich daarbij onder meer op het belang van gezamenlijke actie ten aanzien van de klimaatverandering. In 2015 sprak Willem-Alexander - als eerste Nederlandse staatshoofd - de VN voor het eerst toe.

Jubileum

Koningin Máxima staat woensdag in het middelpunt van de belangstelling. Tijdens een speciale feestelijke bijeenkomst besteedt de VN aandacht aan haar tienjarig jubileum als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal op het gebied van het beter toegankelijk maken van financiële diensten.

Een dag eerder, wanneer Máxima haar echtgenoot bij een aantal van zijn activiteiten vergezelt, biedt ze VN-baas António Guterres haar jaarverslag aan.

Lees verder onder de foto's.

Kosten

De Nederlandse regering ondersteunt het werk van koningin Máxima voor de Verenigde Naties jaarlijks met gemiddeld 150.000 euro. Dat meldde de NOS zondag op basis van gegevens van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De 150.000 euro komt uit de post 'speciale multilaterale activiteiten' op de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het geld wordt vooral besteed aan reis- en verblijfskosten van de koningin en een medewerker van de Dienst Koninklijk Huis.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--