Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima op muzikale verjaardagstournee door het land

10 mei 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima is maandag in het Groningse Bourtange begonnen aan een korte tournee door Nederland in het kader van de campagne '50 dagen muziek' van de stichting 'Meer muziek in de klas'. In de historische vestingstad aan de Duitse grens waren vertegenwoordigers van de drie noordelijke provincies samengekomen om met de koningin de balans op te maken van het muziekonderwijs en nieuwe stappen te zetten.

Het is de bedoeling dat alle 1,6 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland kennis kunnen maken met muziek. In de noordelijke provincies is dat grotendeels al het geval. In aanwezigheid van de koningin werd in Bourtange door wethouder Giny Luth van de gemeente Westerwolde en een jonge scholier een overeenkomst gesloten ten bate van de achtduizend kinderen en 61 scholen in Oost-Groningen.

Het niet van tevoren aangekondigde koninklijk bezoek, waarbij Máxima door de vesting wandelde, werd muzikaal omlijst door optredens van onder meer de Groningse accordeonist en docent Gertie Bruin, de jonge Drentse zangeressen Jillis, Lianne, Norah met het vrolijke, ondeugende 'Muziek kan altijd'. Singer-songwriter Hannah Mae zong 'Little Things’ en Elske DeWall vertolkte ‘In Nije Dei’.

Mooi cadeau

Bijzonder was het uit Syrische vluchtelingen bestaande koor 'New Life', dat onder de graanmolen op de vestingmuur een bijzondere versie van 'Mag ik dan bij jou' ten gehore bracht. In het Nederlands en Arabisch. "Een heel mooi cadeau", vond de bijna jarige koningin.

Méér Muziek in de Klas voert 50 dagen campagne, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima. De koningin is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

Lees verder onder de foto's.

Maandagmiddag maakte Máxima bij Radio Kootwijk de tweede stop tijdens haar muzikale verjaardagstournee. In de radiozender op de Veluwe leerde Máxima dat muziekonderwijs in de provincies Overijssel en Gelderland steeds beter gaat. Maar er zijn nog stappen te maken. Overijssel blijft nog achter ten opzichte van bijvoorbeeld de buurprovincies Friesland en Drenthe en ook in vergelijking met Gelderland valt er nog veel terrein te winnen. Zo geeft maar een kwart van de scholen muziekonderwijs. In aanwezigheid van de koningin tekende Zwolle een zogenoemd MuziekAkkoord en Twente een intentieverklaring, terwijl ook Deventer verder aan de slag wil.

Het koninklijk bezoek werd net als eerder op de dag in Bourtange royaal muzikaal omlijst, met optredens van schoolbands en rappende scholieren en twee nummers van de uit Deventer afkomstige zanger-liedjesschrijver Rob Dekay, de artiestennaam van Rob Hameka (34): Alles kan en Weg van jou. Dat laatste lied leek bijna een liefdesverklaring aan de bijna jarige Máxima, die ook met Dekay en zijn band op de foto ging.

Opnamen van de optredens worden meegenomen in de uitzending van aanstaande zondag 'Koning Máxima; een leven vol muziek', waarin onder meer verslag wordt gedaan van de in april begonnen campagne. De koningin krijgt dan ook een speciale verjaardagstaart waarop te zien is waar muziekonderwijs inmiddels tot het vaste pakket behoort.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--