Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Amalia: mijn moeder zingt er lustig op los in het paleis

17 mei 2021 · Leestijd 4 min

Een uitgebreid feest voor de jarige Máxima zit er vandaag vanwege de coronapandemie niet in, maar dat haalt ze nog wel in. "We zullen wachten tot betere tijden. Je wilt het natuurlijk met zoveel mogelijk vrienden en familie vieren, maar dat kan natuurlijk niet", vertelde ze vorige week tijdens een bijeenkomst van 'Méér Muziek in de Klas'.

Het belangrijkste op haar verjaardag vindt de koningin "dat ze ouder mag worden en dat ze gezond is." Of haar echtgenoot en dochters deze maandag ook een verrassing in petto hebben is de vraag. Willem-Alexander wilde daar afgelopen woensdagavond tijdens de opnames van Máxima's verjaardagsconcert in Koninklijk Theater Carré niets over verklappen.

Het verjaardagsconcert werd zondag, op de vooravond van haar vijftigste verjaardag, uitgezonden op NPO 1. In het programma 'Koningin Máxima; een leven vol muziek' vertelde Máxima onder andere dat ze mede door naar Nederlandse muziek te luisteren de taal onder de knie heeft gekregen.

"Muziek doet heel veel met je. Het helpt met het opdoen van allerlei vaardigheden. Daarnaast is het een manier om een andere taal te leren, zeker voor kinderen die net in Nederland zijn gekomen. Ik heb zo veel nieuwe woorden geleerd door Nederlandse liedjes." Maar het is ook leuk om muziek te maken, zei de koningin verder. "Je doet het samen."

Zingende moeder

"Mijn moeder is opgegroeid met muziek", vertelde prinses Amalia naar aanleiding van een vraag van kinderen die meewerkten aan het programma. De prinses zei dat zij en haar zussen door die liefde voor muziek van hun moeder ook van muziek zijn gaan houden.

Amalia vertelde ook nog dat Máxima graag zingt in huis, maar dat haar dat niet altijd in dank wordt afgenomen. "Dan heeft ze haar oortjes in en dan realiseert ze niet hoe hard het gaat." De prinses moet haar moeder dan toch wel even tot de orde roepen.

Trotse echtgenoot

Ook koning Willem-Alexander kwam in het programma aan het woord. Hij vertelde erg trots te zijn op het werk dat koningin Máxima doet voor Méér Muziek in de Klas. Sinds het project startte hebben nu één miljoen kinderen muziekles. "Toen ze in Nederland kwam, was ze verbaasd dat er geen muziekonderwijs meer was op school", zei de koning. Daarna vertelde hij dat Máxima voor het veertigste verjaardag het project kreeg aangeboden. In tien jaar is er veel bereikt. "Ik ben trots wat ze daarvoor gedaan heeft", zei Willem-Alexander.

De koning vertelde ook nog dat hij zelf het geluk had dat hij wel muziekles heeft gehad. "Ik ben zelf niet zo’n actieve muzikant", zegt hij daarover. "Maar ik heb wel leren luisteren naar muziek." Hij zei dat er met de familie van Máxima altijd muziek wordt gemaakt. De jongste broer van de koningin blijkt ook niet zo’n muzikaal talent. "Als er geen publiek is, kan je geen muziek maken", aldus de koning. Samen met de broer van Máxima vormt hij dan "een heel enthousiast publiek".

Máxima zit er overigens niet mee dat haar man niet erg muzikaal is. "Het gaat erom dat je de kans krijgt om van muziek te kunnen genieten", zei ze op de vraag wie het muzikaalste in de familie is. "Je moet een beetje kunnen meedoen." En als zelfs dat niet gaat, kun je altijd nog publiek zijn, grapte ze naar Willem-Alexander.

Bron: ANP

De muzikale show 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' is zondagavond door meer dan 1,4 miljoen mensen bekeken. Heb je het gemist? Bekijk hier het programma.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--