Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meghan blij met uitspraak rond haar veelbesproken brief

12 februari 2021 · Leestijd 3 min

Meghan, de vrouw van prins Harry, heeft een belangrijke winst geboekt in het proces tegen Associated Newspaper Limited (ANL), de uitgever van de tabloids The Daily Mail en The Mail on Sunday. Het hooggerechtshof in Londen heeft donderdag vastgesteld dat met de publicatie van de veelbesproken brief van Meghan aan haar vader inderdaad haar privacy werd geschonden.

De rechter stelde dat het van Meghan een redelijke aanname was dat de inhoud van de brief privé zou blijven. Openbaarmaking diende "geen noodzakelijk" doel maar was "overduidelijk overdreven en dus onwettig".

Meghan is blij dat de uitgever en The Mail on Sunday na twee jaar ter verantwoording zijn geroepen "voor hun illegale en onmenselijke praktijken". Dat zegt ze in een eerste reactie op de uitspraak van het hooggerechtshof. Ze noemt het een overwinning voor iedereen.

Verdriet en pijn

De hertogin van Sussex zegt dat de tabloids die onder ANL vallen al lange tijd in de privélevens van beroemdheden wroeten, zonder dat ze daarvoor worden berispt. Het is voor hen een spel, aldus Meghan. "Voor mij en voor zoveel anderen is het echter het echte leven, zijn het echte relaties en echt verdriet. De schade die ze hebben aangericht gaat heel diep."

"De wereld heeft behoefte aan betrouwbaar, op feiten gecontroleerd nieuws van kwaliteit. Wat The Mail on Sunday en de zustertabloids doen is het tegenovergestelde", stelt Meghan. "We verliezen allemaal wanneer verkeerde informatie meer verkoopt dan de waarheid, wanneer morele uitbuiting meer verkoopt dan fatsoen, en wanneer bedrijven hun bedrijfsmodel creëren om te profiteren van de pijn van mensen. Maar vandaag hebben we allemaal gewonnen."

De brief

ANL heeft met de publicatie ook inbreuk gemaakt op het auteursrecht van de hertogin van Sussex. Voor de artikelen in The Mail on Sunday werd een groot en belangrijk deel van de brief gekopieerd. Meghan stuurde de handgeschreven brief aan haar van haar vervreemde vader Thomas Markle na haar huwelijk in mei 2018. Daarin schreef ze onder meer dat hij haar hart in een miljoen stukjes had gebroken.

De advocaten van ANL betoogden eerder dat Meghan ervan uit had kunnen gaan dat de brief in de toekomst gepubliceerd kon worden. Omdat de hertogin op dat moment actief lid was van de koninklijke familie, zou publicatie van de brief van relevant maatschappelijk belang zijn. Een definitieve uitspraak wordt volgende maand verwacht.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--