Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mode: dit droegen de koninklijke dames tijdens de kroning

8 mei 2023 · Leestijd 4 min

Van borduurwerk tot diamanten. Afgelopen weekend hebben we tijdens de kroning van koning Charles de mooiste outfits gezien! Wij hebben de kleding van de koninklijke dames en de details die je misschien hebt gemist op een rijtje gezet.

Koningin Camilla 

In een prachtige witte jurk verschijnt koningin Camilla zaterdagochtend bij Westminster Abbey. Op de zijden japon van Bruce Oldfield zijn met goud en zilver draad prachtige details geborduurd. De opvallende kijker ziet in het borduurwerk een aantal lieve knipogen naar haar familie en huisdieren. Onderaan de jurk staan twee hondjes die mogelijk haar twee Jack Russell Terriers, Bluebell en Beth, zijn.

Camilla kroning

Ook zijn er namen van Camilla's familie, waaronder haar kleinkinderen, op de jurk geborduurd. De kersverse koningin heeft vijf kleinkinderen: Eliza, Louis, Gus, Lola en Freddy. 

Coronation jurk details Camilla
De twee honden van koning Charles en Camilla en de namen Gus en Lola geborduurd op de stof.

Koningin Camilla draagt een opvallende ketting die koningin Elizabeth ook tijdens haar kroning om heeft. De ketting is voor koningin Victoria gemaakt en ook gedragen door koningin-gemalinnen Alexandra, Mary en Elizabeth. 

Camilla coronation ketting

Prinses Catherine en prinses Charlotte 

Prinses Catherine en dochter Charlotte zijn helemaal op elkaar afgestemd. De prinses van Wales draagt een witte jurk van Alexander McQueen en ook Charlotte verschijnt in een jurk met cape van het Britse modehuis. Op de japonnen zijn met zilverdraad de bloemen van de vier landen van het Verenigd Koninkrijk geborduurd. De roos (Engeland), klaver (Noord-Ierland), narcis (Wales) en de distel (Schotland).

Om hun outfit helemaal af te maken, dragen zowel moeder als dochter een haardecoratie van Jess Collett x Alexander McQueen. Ook draagt Catherine oorbellen uit de collectie van prinses Diana. 

Catherine en Charlotte coronation
Charlotte coronation

Over de witte jurk draagt Catherine een blauwe mantel van de Koninklijke Orde van Victoria. Zij werd in 2019 door koningin Elizabeth II benoemd tot Dame-Grootkruis van de Koninklijke Orde van Victoria. 

Catherine coronation
Op 6 mei 2023 is Catherine, de prinses van Wales bij de kroning van Charles in Westminster Abbey.
Catherine coronation

Hertogin Sophie

Sophie, de echtgenote van prins Edward, draagt een creatie van het Suzannah London. De witte jurk met kanten details rond de halslijn, combineert zij met een fascinator hoed. Net als Catherine draagt ze een mantel van de Koninklijke Orde van Victoria. 

Sophie coronation

Lady Louise 

Ook haar dochter Louise kiest voor een jurk van het Britse merk. 

Louise_kroning_Charles

Prinses Beatrice 

De oudste dochter van prins Andrew kiest voor een roze jurk en gouden accessoires. Een leuk detail is dat haar jurk de naam Sienna heeft. Beatrice heeft samen met haar echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi een 1-jarige dochter genaamd Sienna Elizabeth. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prinses Eugenie 

De hoogzwangere prinses Eugenie, de jongste dochter van prins Andrew, verschijnt bij de kroning in een marineblauwe jurk en mantel. Bij de outfit draagt ze diamanten accessoires. 

Ontwerp zonder titel (7)

Zara Tindall

De dochter van prinses Anne heeft een bijzondere broche op haar blauwe jas gespeld. Zara leent het juweel van haar moeder. 

Zara Tindall coronation

Koningin Máxima

Onze eigen koningin kiest voor de gelegenheid voor een witte jurk van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. Haar outfit weet ze toch een beetje Engels te maken door een hoed van Philip Treacy te dragen. 

Máxima kroning

Koningin Letizia

De koningin van Spanje verschijnt in een felroze rok en top. De vrouw van koning Felipe combineert haar kleding met een koepelvormige hoed. 

Letizia_coronation
2023: Letizia bij de kroning van koning Charles in Carolina Herrera.

Koningin Mathilde 

Ook de Belgische koningin Mathilde draagt een roze outfit. 

Mathilde coronation

Kroonprinses Victoria 

Victoria, de kroonprinses van Zweden, kiest van top tot teen voor koningsblauw. 

Victoria coronation

Kroonprinses Mary 

Ook de Deense prinses Mary gaat voor een monochrome outfit. De vrouw van kroonprins Frederik verschijnt geheel in paars. 

Mary_kroning_2023

Kroonprinses Mette-Marit 

De Noorse kroonprinses draagt een lichtroze jurk met gebloemde details en een strik op haar schouder. 

Mette-Marit_kroning

Koningin Rania

De koningin van Jordanië heeft net als Mette-Marit een strik op haar outfit. 

Rania coronation
Tijdens de kroning van Charles op 6 mei 2023, draagt koningin Rania een zachtgele japon met hoge kol en lange mouwen. Door het licht transparante materiaal blijft de japon luchtig.

Prinses Charlène 

De prinses van Monaco draagt voor de gelegenheid een mantelpak.

Charlene coronation

Koningin Suthida 

Ook de koningin van Thailand is bij de kroning aanwezig. 

Suthida coronation

Koningin Jetsun Pema

De koningin van Bhutan draagt traditionele kleding van haar land in een lila kleur. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--