Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moet koning Felipe zijn vader uit huis zetten?

3 augustus 2020 · Leestijd 2 min

Bestaat er een goed moment om je vader te vertellen dat hij het huis moet verlaten waar hij de afgelopen 45 jaar heeft gewoond? En dat hij dat moet doen om jouw toekomst veilig te stellen? Met die vragen worstelt koning Felipe volgens de Spaanse media.

Elke dag zijn er nieuwe onthullingen over de boekhouding van zijn vader koning-emeritus Juan Carlos (82). Omdat hij op hetzelfde adres woont als Felipe, wordt deze ook steeds weer bij het schandaal betrokken. Wanneer Juan Carlos wordt gedwongen het Zarzuela-paleis, waar hij sinds 1975 woont, te verlaten, is die associatie wat minder.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft Felipe laten weten elk besluit dat hij neemt te steunen. Aan coalitiepartner Podemos is tegelijkertijd gevraagd de kritiek op het koningshuis en op Juan Carlos wat te matigen. Vicepremier Pablo Iglesias ziet echter zijn kans schoon: hij stelt niet alleen het gedrag van het voormalige staatshoofd ter discussie maar opent ook een debat over nut, noodzaak en wenselijkheid van de monarchie.

Felipe moet afwegen welk besluit hemzelf het minst beschadigt en hoe hij zijn vader op gepaste wijze de deur kan wijzen. Hij moet er  rekening mee houden dat er een discussie zal ontstaan over waar Juan Carlos dan moet wonen. Ook zal dit extra beveiligingskosten met zich meebrengen. Volgens OK Diario is er eigenlijk geen geschikt moment, maar kan de koning niet te lang meer wachten.

Ook maandag brachten de media weer verhalen over de verborgen geldstromen, geheime bankrekeningen en transacties waarbij Juan Carlos was betrokken.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--