Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Morgen is het zover: De onthulling van het standbeeld voor Diana

30 juni 2021 · Leestijd 3 min

Morgen zou prinses Diana 60 jaar zijn geworden. Haar zoons prins William en prins Harry onthullen bij Kensington

Prinses Diana werd geboren op 1 juli 1961 en zou morgen 60 jaar zijn geworden. Op 31 augustus 1997 kwam zij om het leven door een auto-ongeluk in Parijs. Omdat het morgen dus een bijzondere dag is wordt op het landgoed van Kensington Palace, waar William en Catherine nu wonen en waar Diana ook lang heeft gewoond, een standbeeld onthuld door haar zoons William en Harry. Hun echtgenotes zijn er niet bij aanwezig, evenals prins Charles. Naar verluidt zullen allebei de prinsen een aparte speech geven als eerbetoon aan hun moeder.

Niet zonder problemen

2017. Harry en William leggen bloemen neer bij Kensington Palace. In dat jaar maken ze bekend dat er een standbeeld voor prinses Diana komt.
2017. Harry en William leggen bloemen neer bij Kensington Palace. In dat jaar maken ze bekend dat er een standbeeld voor prinses Diana komt.

De totstandkoming van het standbeeld is niet geheel zonder slag of stoot gegaan. Al in 2017 maakten de broers bekend dat er een standbeeld zou komen van hun moeder op het landgoed van Kensington Palace, omdat het 20 jaar geleden was dat zij was overleden. Destijds zeggen de broers in een verklaring: "Onze moeder heeft zoveel mensen geraakt. We hopen dat dit standbeeld zal helpen om iedereen die Kensington Palace bezoekt te reflecteren op haar leven en nalatenschap." 

Maar het liet een tijd op zich wachten. De prinsen kozen kunstenaar Ian Rank-Broadly uit, die ook ontwerpen voor munten met beeltenissen van de koninklijke familie erop heeft gemaakt. William en Harry leverden feedback op het ontwerp en hadden hier discussie over, schreven verschillende media. Daardoor liep de onthulling al vertraging op. Vervolgens kreeg prins Harry een relatie met Meghan, en ontstonden de bekende spanningen tussen de broers. Ten tijde van het vertrek van prins Harry naar Amerika en zijn stap terug uit de koninklijke familie, was de prioriteit van het standbeeld ook afgedwaald.

Nu gaat het toch eindelijk gebeuren. Het standbeeld komt in de Sunken Garden te staan, de lievelingstuin van Diana op het landgoed. Wel gaat het spannend zijn hoe de sfeer morgen tijdens de onthulling zal zijn, zegt Diana-biograaf Penny Junor. "Ik vind het ongelooflijk triest dat dit standbeeld een gezamenlijk project was, om het leven van hun moeder te vieren. Die ze allebei liefhadden en allebei missen. Maar het verandert nu. De ogen van de wereld zullen nu uitgaan naar de jongens om te zien wat hun relatiestatus is." Volgens Junor zouden de broers niet meer met elkaar praten. 

Bekijk meer van het interview met Penny Junor in de video bovenaan dit artikel. Morgen lees en zie je op onze website alles over de onthulling van het standbeeld van prinses Diana.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--