Nagenieten: Het streekbezoek in Salland
Het koningspaar was dinsdag op streekbezoek in Salland, Overijssel. Geniet hier nog eens na van de mooiste beelden!
De koning en koningin bezochten vandaag Deventer, Raalte en Olste-Wijhe. Alle updates kon je lezen in ons liveblog. Het was een drukke dag voor het koningspaar, daarom wel zo fijn om de mooiste beelden op een rij te hebben! Bekijk ze bovenaan dit artikel.
Veel kijkplezier!
Koning 'dankbaar' voor bezoek
Aan het eind van de dag reageerde koning Willem-Alexander op het streekbezoek. Hij is "dankbaar" dat het ondanks de beperkingen die de coronaregels opleggen is gelukt om dinsdag in Salland "een mooi streekbezoek neer te zetten." Hij zei dat bij de afsluitende bijeenkomst op de eeuwenoude Havezate De Haere, een ridderhofstede en kasteel in Olst. "Het was fantastisch", aldus de koning, die echt had ervaren dat Salland een eigen identiteit heeft.
Het bezoek aan dit deel van Overijssel was het achttiende streekbezoek sinds de troonswisseling in 2013 en het derde in coronatijd. Net als bij de twee voorgaande uitgebreide uitstapjes in eigen land, in Friesland en Limburg, waren de locaties die het koninklijk gezelschap zou aandoen niet van tevoren bekendgemaakt om een toeloop van publiek te voorkomen.
Bij de rondgang door het zuidelijke deel van Salland slaagde die opzet vrij goed. Alleen in Heeten, een dorp in de gemeente Raalte, was veel publiek op de been. Maar daar lag het ook voor de hand dat het gesprek over de burgerbegroting zou plaatsvinden in het Kultushuis. Daar kwam dan ook iedereen naar toe en het koningspaar nam de tijd voor een wandeling langs de belangstellenden.
Diepe buiging
Via IJsselhoeve De Riet in Olst ging het koningspaar tot slot naar de Havezate die sinds 1996 eigendom is van de Stichting IJssellandschap. Die laat mensen met een "afstand tot de arbeidsmarkt" deelnemen aan het groen onderhoud van het enorme park rond het kasteeltje. Koning en koningin spraken uitgebreid met een aantal deelnemers, die hun enthousiasme over de ontmoeting niet verborgen. "Ik heb een diepe buiging gemaakt voor Máxima", zei één van hen trots.
Ook werd kennisgenomen van de verschillende kunstwerken van de buitententoonstelling de IJsselbiënnale, die dit jaar met een jaar uitstel met deelname van 27 kunstenaars wordt gehouden. De kunst zelf, verspreid over een gebied van 120 kilometer langs de IJssel, kreeg het koningspaar niet te zien, maar wel afbeeldingen daarvan en in een enkel geval een maquette, voorzien van uitleg van de kunstenaar.
Het thema klimaatverandering bleek dit jaar extra toepasselijk. Een aantal kunstwerken kwam door het wassende water van de IJssel onder water, of moest zelf worden weggehaald zo hoorden koning en koningin.
Bron: ANP