Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Naruhito neemt vrouw niet mee naar openingsceremonie Spelen

20 juli 2021 · Leestijd 3 min

De Japanse keizer Naruhito zal als verwacht vrijdag aanwezig zijn bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft de Keizerlijke Hofhouding volgens het Japanse persbureau Kyodo laten weten.

Naruhito zal het tijdens de openingsceremonie zonder zijn vrouw keizerin Masako moeten doen. Volgens Kyodo gaat zij niet mee omdat de organisatie het aantal aanwezigen laag wil houden in verband met de coronapandemie. Eerder werd al bepaald dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij de opening en de wedstrijden in de olympische stadions.

Een dag voor de openingsceremonie zal de Japanse keizer voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité ontmoeten. Die ontmoeting zal plaatsvinden op het keizerlijk paleis in Tokio.

Naruhito is erebeschermheer (honorary patron) van de Olympische en Paralympische Spelen. Met het openen van de Olympische Spelen treedt hij in de voetsporen van zijn vader Akihito en grootvader Hirohito. Akihito opende de Winterspelen van 1988 in Nagano, Hirohito gaf het startsein voor de Olympische Spelen van 1964 in Tokio en de Winterspelen van 1972 in Sapporo.

Geen Tokio voor de koning

Koning Willem-Alexander mist als gevolg van de coronapandemie voor het eerst in jaren de Olympische Spelen. Willem-Alexander vliegt niet naar Tokio, waar de Spelen volgende week beginnen, heeft de RVD laten weten.

De koning is naast groot sportliefhebber erelid van het Internationaal Olympisch Comité en reist in die hoedanigheid vrijwel altijd af naar de Spelen, vaak met zijn gezin. Zo was hij in 2018 met koningin Máxima in Zuid-Korea voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang en vloog hij in 2016 met het hele gezin naar Rio de Janeiro voor de Olympische Zomerspelen.

Sinds halverwege de jaren 90 sloeg Willem-Alexander de Spelen vrijwel nooit over. De enige uitzondering was in 2002, toen hij de Winterspelen in Salt Lake City miste vanwege zijn. huwelijksreis met Máxima. De koning liet eerder al weten veel zin te hebben in de Spelen in Tokio. "Ik ben vast niet de enige die daarnaar uitkijkt."

Olympic Festival

Hoewel hij niet naar Tokio afreist, opent Willem-Alexander volgende week het TeamNL Olympic Festival op het strand van Scheveningen. Het sportfestival staat drie weken in het teken van de Spelen. Er kan op grote schermen live gekeken worden naar de wedstrijden in Tokio en er worden op het terrein verschillende sporten beoefend. Bij de opening spreekt de koning met de organisatoren van het festival en betrokkenen.

Nu Willem-Alexander niet naar Tokio afreist, is te verwachten dat ook prinses Margriet niet naar Japan gaat voor de Paralympische Spelen. De afgelopen edities reisde Margriet als lid van het erebestuur van de Paralympische Spelen altijd af naar het sportevenement om onder meer de Nederlandse paralympiërs aan te moedigen. Ook de prinses liet eerder weten zin te hebben in de Spelen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--