Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk: Zo ziet het nieuwe monogram van koning Charles eruit

27 september 2022 · Leestijd 2 min

Het officiële monogram van koning Charles is onthuld! Het logo zal te zien zijn op onder meer overheidsgebouwen, staatsdocumenten en brievenbussen. Volgens Britse media zal het huidige monogram van koningin Elizabeth II (1926-2022) de komende maanden en jaren worden vervangen.

Het logo bestaat uit de letters c (voor Charles) en r (voor rex, het Latijnse woord voor koning). Ook staat er 'III', voor koning Charles III. De afgelopen zeventig jaar was het monogram 'EIIR', voor koningin Elizabeth II. Het ontwerp is gemaakt door het College of Arms. Charles heeft het zelf goedgekeurd.

Lees verder onder het monogram.

monogram-koning-Charles

Naast het nieuwe monogram zullen er op termijn ook nieuwe bankbiljetten verschijnen. Koning Charles wordt naar verwachting vanaf medio 2024 op de biljetten afgebeeld, dat heeft de Bank of England dinsdag bekendgemaakt. Het portret waarmee Charles op het betaalmiddel komt te staan wordt eind dit jaar onthuld.

Koningin Elizabeth stond sinds 1960 afgebeeld op Britse bankbiljetten. Deze biljetten blijven volgens de bank gewoon een wettig betaalmiddel. Ze worden pas uit de circulatie gehaald als ze "versleten of beschadigd zijn", aldus de Bank of England.

Muntgeld

Munten van het Britse pond met de beeltenis van koning Charles III zullen nog voor Kerstmis in het Verenigd Koninkrijk in gebruik worden genomen. Het portret van de koning, ontworpen door beeldhouwer Martin Jennings, zal voor het eerst verschijnen op speciale herdenkingsmunten van 5 pond en 50 pence.

Charles kijkt naar links op de munten, in tegenstelling tot zijn moeder die de blik naar rechts had gericht. Volgens een Britse traditie kijken opeenvolgende vorsten de andere richting uit op de munt dan hun voorganger.

Periode van rouw

De periode van rouw om koningin Elizabeth is dinsdag officieel afgelopen in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent ook dat de social-mediakanalen van Buckingham Palace de reguliere berichtgeving weer oppakken.

"Het account van de koninklijke familie zal de werkzaamheden van koning Charles, koningin-gemalin Camilla en de andere leden van de familie weer oppakken. Ook blijven we het leven en het werk van koningin Elizabeth herdenken", zo luidt de boodschap op het account.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--