Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe tentoonstelling over de band tussen Luther en de Oranjes

8 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Wat is de band tussen reformator Luther en de Oranjes? De tentoonstelling 'Luther & Oranje' is vanaf donderdag 7 oktober te zien in het Luther Museum in Amsterdam en vertelt er alles over.

De tentoonstelling werd geopend door Jos Wienen, naast burgemeester van Haarlem theoloog en Willem van Oranje-kenner. Het Luther Museum bevindt zich in gebouw Wittenberg aan de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam. Dit pand uit 1772 werd vernoemd naar de plek waar de reformator in 1517 zijn 95 stellingen op de deur spijkerde over de hervorming van de toenmalige kerk. Dit leidde tot de Reformatie.

De Oranjes zijn al eeuwen verbonden met Luther. Zo waren de ouders van Willem van Oranje, Juliana van Stolberg en Willem I van Nassau-Dillenburg luthers. 

Op de tentoonstelling staan alleen niet de Oranje-koningen en koninginnen zelf in het middelpunt der belangstellingen, maar juist hun aangetrouwde partners. Een voorbeeld hiervan is koningin-regentes Emma, die specifiek lutheranen uitkoos voor haar huishouding. 

Lutherreis

Ook onze eigen koning heeft de afgelopen jaren verschillende keren aandacht besteed aan Maarten Luther. In februari 2017 reisden koning Willem-Alexander en koningin Máxima af naar Duitsland voor een werkbezoek. Tijdens deze reis aan de deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt  was er veel aandacht voor Maarten Luther, mede omdat de Reformatie dat jaar precies 500 jaar geleden was. Het koningspaar bezocht de eerder genoemde kerk in Wittenberg, net als Kasteel de Wartburg waar Luther het Nieuwe Testament vertaalde.

500 jaar Reformatie

Later dat jaar was koning Willem-Alexander ook aanwezig bij de bijeenkomst rond 500 jaar Reformatie in Utrecht.

In de tentoonstelling zullen veel stukken te zien zijn die uit bruikleen van de Koninklijke Verzamelingen komen. Diverse gemeenten hebben ook hun steentje bijgedragen. Zo is er een zilveren kelk geschonken door koningin Emma en zijn er koninklijke stoelen uit Apeldoorn te zien. Het hoogtepunt van de tentoonstelling zijn twee brieven van Maarten Luther zelf uit de Koninklijke Verzamelingen.

De tentoonstelling is te zien in de Kerkzaal en Administratiekamer van het museum en loopt van 7 oktober 2021 t/m 9 januari 2022.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--