Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuws! Paleis Soestdijk opent vanaf 1 juli haar tuinen

13 juni 2020 · Leestijd 2 min

Paleis Soestdijk in Baarn opent deze zomer onverwacht de tuinen voor het publiek. Een bezoek aan de paleistuin is vanaf 1 juli mogelijk op de woensdag en vrijdag. Dat onthult Maya Meijer, eigenaar van Paleis Soestdijk, zaterdagavond in Blauw Bloed.

Het voormalige woon- en werkpaleis van koningin Juliana en prins Bernhard wordt momenteel grondig gerenoveerd. Het vernieuwde paleis, dat in 2023 de deuren weer zal openen, wordt een plaats van cultuur, innovatie, historie en folklore. 

Deze zomer is het wél mogelijk om de paleistuin te bezichtigen. Dat is eerder dan gepland. Maya Meijer: "De openstelling van de tuinen is nieuw. We vonden dat toch wel heel erg leuk omdat de mensen, denk ik, ook heel veel in Nederland blijven en het natuurlijk geweldig vinden om zo’n bijzondere plek te kunnen zien."

Het is vanaf vrijdag 19 juni mogelijk om via de site van Paleis Soestdijk tickets te reserveren.

De paleistuin

Paleis Soestdijk is in de zeventiende eeuw gebouwd als particuliere buitenplaats, maar is bijna steeds bewoond geweest door Oranjes. Toen Willem II in 1815 het voormalig jachtslot tot zomerpaleis verbouwde maakte de tuin in Franse stijl plaats voor een park in landschapsstijl naar ontwerp van J.D. Zocher sr.

Achter het paleis kwam een grote vijver met eiland en fontein. Wie een toegangskaartje heeft, kan in het park de monumentale Watertoren uit 1680 en het Speelhuisje van de voormalige prinsesjes bezichtigen. In de Oranjerie kunnen bezoekers kennismaken met de toekomst van Paleis Soestdijk.

Lees verder onder de foto's.

Soestdijk was tot hun overlijden het woonpaleis van Juliana en Bernhard. In 2006 stelde de Staat, sinds 1971 eigenaar van het complex, het paleis open voor bezoek toen bleek dat de koninklijke familie er geen belangstelling meer voor had. Sinds december 2017 is Paleis Soestdijk in het bezit van MeyerBergman Erfgoed Groep.

Foto's: ANP en Nationaal Archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--