Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bekijk de foto's! Koningspaar hard aan het werk voor NLdoet

12 maart 2022 · Leestijd 3 min

Na prinses Beatrix kon het koningspaar vandaag ook aan de slag! Vooral koningin Máxima heeft zich zaterdag fysiek flink ingespannen op Zorgboerderij Op Aarde in Brielle. De koningin pakte voor NLdoet de mestvork en begon fanatiek aan het uitmesten van de schapen- en geitenhokken. Een heuse work-out, zo noemde ze het. Koning Willem-Alexander begon zijn dag als vrijwilliger met het snoeien van de perenbomen op de boerderij.

Bij aankomst werd het koningspaar ontvangen door de organisatie van de dag en door hond Ella. Die rende blaffend op koning Willem-Alexander af, maar met drie honden thuis is hij zeker niet bang. "Kom maar", aldus de koning, die zijn hand naar het dier uitstak en haar een aai gaf.

Tijdens het snoeien van de bomen kon Willem-Alexander zich helemaal "uitleven", zo zei hij. De koning wilde graag even een momentje alleen met zijn medesnoeiers, waarop hij de pers vroeg te vertrekken. Ondertussen was Máxima begonnen met het schuren van tuinbankjes. Daar vertelde ze enorm uit te kijken naar het lekkere weer en buiten zijn. "Het was gisteren bijna mogelijk", zei ze. Hond Ella kwispelde vrolijk om het gezelschap heen, waarop Máxima vertelde dat ze zeker een hondenmens is. Katten liggen haar niet zo.

Lees verder onder de foto's

Op Zorgboerderij Op Aarde komen thuiswonende ouderen met beginnende dementie voor dagbesteding, zodat mantelzorgers enigszins ontlast worden. De ouderen verzorgen de dieren, doen klusjes in de werkplaats, houden de moestuin bij en helpen met koken. Koning Willem-Alexander maakte een praatje met de vrijwilligers en mensen van de dagbesteding terwijl hij hielp bij het schoonmaken van de meubels in de zitkamer. Hij benadrukte het enorm leuk te vinden om op de boerderij te zijn.

Op vrijdag en zaterdag zetten vrijwilligers door het hele land zich in voor anderen. Het helpen tijdens NLdoet is een jaarlijkse traditie voor het koningspaar, dat beschermpaar is van organisator Oranje Fonds. Prinses Beatrix ging vrijdag al aan de slag als vrijwilliger. Op kinderboerderij De Schaapskooi in Bilthoven plantte de 84-jarige prinses viooltjes en narcissen, voerde ze een pony en zette ze de schuur in de verf.

Lees verder onder foto's

De vrouwen deden het meeste werk. Dat vond althans koningin Máxima, zo vertelde ze na afloop lachend. "Het was best heftig", aldus Máxima, die een grote geiten- en schapenstal had staan uitmesten met een groep vrijwilligers. Tijdens die klus noemde de koningin het al een work-out. "Het meeste deden de vrouwen, hè", constateerde ze.

Ieder jaar beseffen Willem-Alexander en Máxima door NLdoet het belang van vrijwilligers weer. "Nederland kan niet zonder vrijwilligers, Nederland valt stil zonder vrijwilligers", aldus de koning, die ook kort terugblikte op hun bezoek aan vluchtelingenopvang Harskamp afgelopen week. "Dat zagen we ook afgelopen donderdag in Harskamp, hoeveel vrijwilligers betekenen in de opvang van Oekraïners."

Willem-Alexander vond zelf het perenbomen snoeien het leukste om te doen. "Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je gewoon vaak meerdere mensen bij elkaar hebt die dat niet dagelijks doen, maar wel onder leiding van mensen die weten hoe het moet. Het is gezellig, leuk, dat je met elkaar dingen doet die je niet elke dag doet."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--