Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nog even over de biografie van Harry en Meghan…

28 september 2020 · Leestijd 5 min

Vorige week besloten Harry en Meghan dan toch ineens afstand te doen van het veelbesproken boek 'Finding freedom'. De advocaat van Meghan constateerde dat het boek vol zit met roddels die direct uit de roddelpers komen. De media was er destijds vol van en de ene negatieve recensie volgde de andere op. Wat staat er nou eigenlijk in? Redacteur Birgit heeft het boek ook gelezen, en laat haar licht erop schijnen.

In september 2017 pronkt een dolverliefde prins Harry trots met zijn nieuwe vriendin Meghan Markle
In september 2017 pronkt een dolverliefde prins Harry trots met zijn nieuwe vriendin Meghan Markle bij de Invictus Games.

‘Finding Freedom’ is geschreven door Emmy-award winnaar Carolyn Durand en royaltyverslaggever Omid Scobie. Die laatste werd er van verdacht Meghan’s onofficiële woordvoerder te zijn. Hij bekent hen persoonlijk goed te kennen en schuift zijn mening over hen niet onder stoelen of banken. Zo zei hij ook al in interviews dat de koninklijke familie ‘bang’ was voor Meghan, omdat ze niet om konden gaan met een sterke vrouw. Deze mening vult de bladzijdes van zijn boek. Enige vorm van kritiek ontbreekt, wat voor veel ergernis zorgde bij recensenten. Die bestempelden Harry en Meghan als huilebalken, die de schuld bij anderen zoeken en niet in staat zijn tot zelfreflectie.

Harry en Meghan gaven elkaar op 19 mei 2018 het jawoord in de St. George's Chapel in Windsor.
Harry en Meghan gaven elkaar op 19 mei 2018 het jawoord in de St. George's Chapel in Windsor.

De Britse pers is ervan overtuigd dat Harry en Meghan samen hebben gewerkt met de schrijvers, maar enig bewijs daarvoor ontbreekt. De roddelpers, alsook liefhebbers van drama hebben in ieder geval gesmuld van de inhoud. Zo zou prins William zijn broer gewaarschuwd hebben voor ‘dat meisje’, en bezorgd zijn geweest dat Harry verblind werd door lust. Meghan werkte prinses Eugenie tegen zich in het harnas door op diens bruiloft bekend te maken in verwachting te zijn en Meghan’s lastige familie en een ongeïnteresseerde hertogin Catherine maakten het allemaal niet makkelijker.

(vooralsnog) lachende gezichten op het balkon van Buckingham Palace in juli 2018.
(vooralsnog) lachende gezichten op het balkon van Buckingham Palace in juli 2018.

Vooral met ‘hovelingen’ was er volgens het boek veel wrijving. Medenwerkers van Buckingham Palace zouden Meghan de bijnaam ‘hertogin moeilijk’ hebben gegeven en één medewerker zou tegen een ander hebben gezegd dat er ‘iets is aan die Meghan dat ik niet vertrouw’. Het personeel van prins Charles was bang dat Harry en Meghan de spotlights zouden stelen van de 'hogere' royals en om dat te voorkomen kregen ze een kleinere toelage voor hun liefdadigheidswerk dan bijvoorbeeld prins William. Bovendien hebben verschillende medewerkers bewust verhalen naar buiten gebracht om Harry en Meghan zwart te maken. Zo heeft een ‘hoveling’ schijnbaar ooit aan een krant verteld dat hij alles aankan, 'nadat ik Meghan’s woedeaanvallen heb overleefd’.

Meghan voelde zich tijdens haar zwangerschap niet beschermd door de 'institutie van de koninklijke
Meghan voelde zich tijdens haar zwangerschap niet beschermd door de 'institutie van de koninklijke familie'.

Vermakelijk is het boek zeker, als je dol bent op intieme details. Wil je weten welk gezicht baby Archie trok toen hij ter wereld kwam? Ben je benieuwd naar Meghan’s favoriete yoga posities en haarverf? En heb je altijd al willen weten welke smiley prins Harry het liefst gebruikt? Dit boek geeft alles prijs, zelfs de geheime locaties van de duurste juwelen van de koningin, die blijkbaar diep onder de grond van Buckingham Palace verscholen liggen in een zwaarbeveiligde kluis.

Vooral het oog voor details zorgde destijds voor de nodige argwaan. Immers, zo luidde het argument, staan er dingen in het boek die alleen Harry en Meghan kunnen weten. Het boek bevat geen verwijzingen of bronnenlijst dus als Scobie en Durand alle informatie van anonieme vrienden en kennissen hebben, dan zouden Harry en meghan in ieder geval hun toestemming gegeven hebben. Ook daarop is veel kritiek. De favoriete leus van de Queen Mum luidde immers ‘nooit verklaren en nooit klagen’, en als dit boek iets doet, dan is het dat.

Strakke gezichten van de koninklijke familie na afloop van de Commonwealth Service in Westminster
Strakke gezichten van de koninklijke familie na afloop van de Commonwealth Service in Westminster Abbey: de laatste officiële verplichting van Harry en Meghan.

Nu, dik twee maanden later, hebben Harry en Meghan besloten juridisch afstand te doen van het boek. Dit doet het stel in verband met de privacy-rechtzaak die Meghan heeft lopen. De door Meghan aangeklaagde krant Mail Online wilde het boek gebruiken om te bewijzen dat Meghan en Harry willen dat bepaalde verhalen naar buiten komen. Verschillende beweringen die Scobie en Durand maken zijn inmiddels door Meghan's advocaat bestempeld als onzin. De safari trip die Harry en Meghan in Botswana gemaakt zouden hebben? Die is er nooit geweest. En die keer dat Meghan haar nieuwe vriend Harry aan moeder Doria voorstelde in Los Angeles? Ook nooit gebeurt. Harry en Meghan zouden naar eigen zeggen pas in 2020 voor het eerst samen in de stad te zijn geweest.

Volgens Carolyn Durand en Omid Scobie hebben Harry en Meghan vrijheid gevonden.
Volgens Carolyn Durand en Omid Scobie hebben Harry en Meghan vrijheid gevonden.

Of het ware verhaal wel of niet in Finding Freedom staat zullen we nooit weten. Mocht dit boek geschreven zijn met het doel het imago van Harry en Meghan op te krikken, dan is dat in ieder geval mislukt. Eerlijk is eerlijk, een boek over twee klagende multimiljonairs had geen slechtere tijd voor publicatie uit kunnen kiezen dan het jaar 2020. Mensen hebben toch minder sympathie voor twee aantrekkelijke, invloedrijke mensen met een gezonde zoon in een villa van 14 miljoen dollar als er een wereldwijde pandemie gaande is.

De koninklijke familie houdt ondertussen haar hoofd omlaag en doet wat het altijd al gedaan heeft, met het nodige succes: ze reageren niet en gaan door. Hopen dat de storm overwaait... ze hebben wel zwaarder weer meegemaakt. En Harry en Meghan? Die maakten onlangs bekend dat ze een miljoenendeal met Netflix hebben gesloten, dus met hun komt het ook wel goed. Familieruzies komen immers in de beste families voor, zo ook bij de Windsors.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--