Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een jaar geleden: De bijzondere trouwjurk van prinses Beatrice

18 juli 2021 · Leestijd 3 min

Zaterdag was het een jaar geleden dat de Britse prinses Beatrice trouwde met haar liefde Edoardo Mapelli Mozzi. Zij koos daarbij voor een vintage jurk van oma koningin Elizabeth. Ook mocht zij een heel waardevol diadeem van de Britse vorstin lenen. Lees nog eens terug wat we allemaal weten of deze bijzondere items.

Toen Buckingham Palace vorig jaar de foto's van het huwelijk van prinses Beatrice vrijgaf, volgden er twee verrassingen. Allereerst het feit dat Beatrice haar diadeem van koningin Elizabeth had geleend. Het bleek niet zomaar een sieraad: het bleek het diadeem dat de koningin op haar eigen huwelijksdag ook had gedragen.

Maar nog verrassender bleek natuurlijk de jurk. Geen ontwerp van een hedendaags bekend couturier, maar een vintage trouwjurk. Oók geleend van haar eigen oma koningin Elizabeth. Een goed moment om deze bijzondere trouwjurk en het diadeem eens nader te bekijken.

Wanneer?

Koningin Elizabeth droeg de jurk in 1962, bij de premiere van Lawrence of Arabia. En er was nog een gelegenheid waarop zij de japon droeg, op 21 april 1966. Op deze dag werd zij 40 jaar én opende zij het parlementaire jaar in Londen. Dat was de reden dat ze deze jurk droeg. Daarnaast droeg zij een mantel en kroon. 

Het design

De jurk, die gebroken wit is en bezet is met allerlei steentjes, werd in de jaren 60 ontworpen door Norman Hartnell. Hij was een ontwerper met wie koningin Elizabeth ontzettend veel heeft samen gewerkt. Hij maakte onder meer haar trouwjurk, en de japon voor haar kroning in 1953. Ook het ontwerp van de trouwjurk van haar zusje prinses Margaret was van zijn hand.

Uiteraard is de jurk wel vermaakt zodat prinses Beatrice hem perfect paste. De kleermaakster van de koningin Angela Kelly zou hier onder meer bij geholpen hebben. Zo zijn er mouwtjes van organza toegevoegd die de jurk een heel nieuw eigen karakter geven.

Het diadeem

Op de foto van de trouwjurk van koningin Elizabeth kun je ook het diadeem zien dat The Queen die dag droeg, en dus uitleende aan haar kleindochter. Het glanzende diadeem heet het 'Queen Mary's Diamond Fringe Tiara', en werd in 1919 gemaakt door Gerrard en Co. Het bevat 47 diamanten 'repen' met daartussen 46 dunne staafjes van diamant.

Leuk weetje: het diadeem kan ook als ketting worden gedragen. Sterker nog, het is ooit als ketting begonnen. In 1893 kreeg de toenmalige prinses Mary van Tek het als huwelijkscadeau van koningin Victoria. Ze droeg die overigens wel in haar haar op haar grote dag. In 1919 liet zij het het juweel dus vermaken naar Russische mode. Zo werd het diadeem geïnspireerd op de kokoshnik, een oud Russisch hoofddeksel. Zo'n 'kokoshnik-diadeem' was zeer in trek bij de Russische tsarenfamilie in de 19e en 20e eeuw.

Koningin Elizabeth droeg het dus ook op haar huwelijksdag. Dat kreeg nog een dramatische wending aangezien het diadeem nog stuk ging tijdens het opzetten. Gelukkig kon dit nog worden gemaakt en kon koningin Elizabeth op haar grote dag schitteren met dit mooie diadeem.

Haar dochter prinses Anne droeg het juweel ook toen zij in 1973 trouwde met Mark Philips. Hoe bijzonder is het dat het diadeem nu weer door een volgende generatie op haar huwelijksdag wordt gedragen?

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--