Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noors koningshuis herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

8 mei 2020 · Leestijd 3 min

Ook de Noorse koninklijke familie denkt vrijdag terug aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op Instagram wordt het officiële einde van de oorlog op 8 mei 1945 herdacht met een oude foto van de toen 13-jarige prinses Astrid, de oudere zus van de huidige koning Harald.

Precies 75 jaar geleden was Astrid bezig met haar huiswerk in Washington toen ze hoorde dat de Duitsers zich hadden overgegeven, staat geschreven bij de zwart-witfoto. Ook worden oude woorden over dat moment van de prinses, die in 2015 overleed, aangehaald. "Op de achtergrond had ik de radio aan. Plots breekt de uitzending met de boodschap dat "de Duitsers zich hebben overgegeven - Europa is weer vrij". Ik stormde naar buiten en riep: "Nu de oorlog voorbij is, zijn we vrij, zijn we vrij."

Lees verder onder de foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een paar dagen later, op 13 mei, keerde destijds kroonprins Olav als eerste lid van het Noorse koningshuis terug in Noorwegen. Astrid en andere royals volgden op 7 juni.

Ook buiten social media om viert de koninklijke familie het einde van de oorlog. Koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit wonen vrijdag een plechtigheid bij in de vesting Akershus, bij de haven van Oslo. Het programma is vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wel aangepast.

Toespraak Harald

Koning Harald heeft vrijdagochtend in de vesting Akershus in Oslo een toespraak gehouden ter gelegenheid van de viering van de 75e verjaardag van de bevrijding van Noorwegen. "75 jaar zijn verstreken sinds een van de gelukkigste dagen in de geschiedenis van ons land: Eindelijk konden we de bevrijding vieren na vijf donkere oorlogsjaren. Vandaag zouden we dit samen groots vieren in het hele land. Paradoxaal genoeg is onze vrijheid beperkt. We kunnen de dag niet precies zo markeren als we hadden gewenst", zei de koning. "Toch hebben we veel te vieren en zijn we dankbaar voor vandaag. We vieren vrede en vrijheid."

Lees verder onder de foto.

koning_harald_en_koningin_herdenking.jpg

Weer in openbaarheid

Het was voor het eerst sinds begin maart dat Harald in de openbaarheid trad. Met koningin Sonja ging hij na een staatsbezoek aan Jordanië in quarantaine in zijn buitenverblijf Kongsetteren, en daarna bleef het bejaarde koningspaar in isolatie. Noorwegen heeft echter de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten indammen, enigszins versoepeld en het koningspaar was vastbesloten het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken bij het nationaal monument in Akershus. Ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit waren aanwezig.

Lees verder onder de foto.

prins_haakon_en_mette_marit_herdenking_oorlog.jpg
Prins Haakon en prinses Mette-Marit bij een herdenking van de Tweede Wereldoorlog.

Harald memoreerde aan Carl Johan Oftedahl uit Stavanger die in de winter van 1941 in Duitse gevangenschap zat in Akershus. "Samen met enkele andere Noren werd hij door de nazi's ter dood veroordeeld wegens zijn verzet. De laatste nacht dat hij daar woonde, was er één die hij belangrijk vond om over te brengen aan degenen die bleven: 'Groet onze landgenoten en zeg dat ze Noorwegen in liefde moeten opbouwen.' Dit is zelfs vandaag een goede boodschap", aldus de koning.

krans_leggen_monument_noorwegen_koning_harald.jpg

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--