Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Noors koningspaar diep onder de indruk van bezoek eiland Utøya

4 juni 2022 · Leestijd 2 min

Voor het eerst sinds de aanslag in 2011 hebben koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen het eiland Utøya bezocht. Het koningspaar kreeg vrijdag een rondleiding over het eiland.

Bij de aanslag op 22 juli 2011 kwamen 69 leden van de Noorse Arbeiderspartij op Utøya om het leven toen de rechts-extremistische dader Anders Breivik het vuur opende. "22 juli heeft ons bewust gemaakt van hoe kostbaar onze waarden zijn", zei Harald bij aankomst op het eiland. "We moeten elke dag werken om ze te behouden en te verbeteren."

Harald (85) en Sonja (84) brachten een bezoek aan de nieuwbouw op Utøya. Het gebouw is deels gemaakt van resten van de oude aula die na de aanslag is afgebroken. Het gebouw wordt ondersteund door 69 pilaren. Die symboliseren de 69 slachtoffers die op het eiland vielen bij de aanslag.

Lees verder onder de foto's.

Koningspaar_Noorwegen_bezoek_eiland_5
Koningspaar_Noorwegen_bezoek_eiland_3
Koningspaar_Noorwegen_bezoek_eiland_4

De koning en koningin namen ook een kijkje bij het monument voor de slachtoffers. Dat is opgebouwd uit ringen met de namen van de jongeren die de aanslag niet overleefden. Koningin Sonja legde ter nagedachtenis aan de slachtoffers bloemen neer bij het monument.

Het koninklijk paar sprak ook met mensen van de Noorse Arbeiderspartij over de aanslag. Koningin Sonja vertelde na afloop diep onder de indruk te zijn van het bezoek. "Utøya bestaat nog steeds. Dat heeft hij niet kapot kunnen maken", zei Harald over Breivik.

Koningspaar_Noorwegen_bezoek_eiland_2
Koningspaar_Noorwegen_bezoek_eiland_6
Koningspaar_Noorwegen_bezoek_eiland_1

ANP / Foto's: Simen Sund - Det kongelige hoff

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--